Vaikka sijoittaa voi ilman tunnuslukujen tuntemistakin, niiden käyttäminen on hyödyllistä. Ne kertovat esimerkiksi, missä kunnossa yritys on ja millaiset sen tulevaisuuden näkymät ovat. Viisas Raha esittelee huhtikuussa neljä tunnuslukua, joista aloittelevan sijoittajan on helppo lähteä liikkeelle. Tällä kertaa vuorossa on P/B.
P/B on sijoittajien keskuudessa lähes yhtä suosittu tunnusluku kuin P/E, ja sitä käyttävät erityisesti arvonnousua hakevat sijoittajat. P/B tarkoittaa suomennettuna tasekerrointa. P tulee sanasta Price ja B termistä Book Value.
P/B mittaa yhtiön markkina-arvoa suhteessa taseen omaan pääomaan. Se lasketaan joko:
P/B = markkina-arvo / oma pääoma ilman vähemmistöosuutta
tai
P/B = osakekurssi / osakekohtainen oma pääoma
Jos yhtiön P/B on 1, sen markkina-arvo ja kirjanpidollinen arvo ovat yhtä suuria. Jos P/B on yli 1, luvun ajatellaan olevan korkea. Tällöin yhtiön markkina-arvo on kirjanpidollista arvoa korkeampi.
Moni sijoittaja käyttää P/B-lukua etsiessään alakanttiin hinnoiteltuja osakkeita, eli sellaisia, joiden P/B on matala, alle 1. Matala P/B voi hyvinkin kertoa siitä, että yhtiö on hinnoiteltu alle todellisen arvonsa. Sijoittajan kannattaa kuitenkin olla tarkkana, koska matala P/B voi olla merkki myös ongelmista. Hinnoittelu alle todellisen arvon onkin usein paikallaan silloin, jos yritys tekee tappiota tai liiketoimintaan liittyy isoja riskejä.
Toimialalla on väliä
Kuten mitään muutakaan tunnuslukua pelkästään, sijoittajan ei kannata katsoa yksin P/B:tä. Jos alhainen P/B houkuttelee, kannattaa varmistua myös siitä, että oman pääoman tuotto (ROE) on matkalla ylös. Jotkut alhaisen P/B:n yhtiöt saattavat jäädä pysyvästi halvoiksi ”arvoloukuiksi”.
Silläkin on merkitystä, mistä yhtiön tase koostuu. Oman pääoman tuotto voi näyttää hyvältä paperilla, mutta jos sitä on paranneltu ottamalla lisää velkaa, riskit voivat kasvaa.
Myös yhtiön toimiala vaikuttaa P/B-lukuun. Se on toimiva työkalu aloilla, joilla pääomalla on merkitystä, esimerkiksi teollisuusyrityksissä. Myös pankkialalla tuloksentekokyky riippuu vahvasti tasearvoista.
It- ja teknologia-aloilla P/B on usein korkea, sillä niillä toimivien yhtiöiden tase saattaa olla hyvinkin kevyt. Tällaisissa yhtiöissä tuloksentekokyky riippuu enemmän innovaatioista, työntekijöiden osaamisesta ja teknologioista, eivätkä ne näy taseessa.