Vaikka sijoittaa voi ilman tunnuslukujen tuntemistakin, niiden käyttäminen on hyödyllistä. Ne kertovat esimerkiksi, missä kunnossa yritys on ja millaiset sen tulevaisuuden näkymät ovat. Viisas Raha esittelee huhtikuussa neljä tunnuslukua, joista aloittelevan sijoittajan on helppo lähteä liikkeelle. Tällä kertaa vuorossa on osinkotuottoprosentti.
Osinkotuottoprosentti havainnollistaa sijoittajalle, kuinka paljon yhtiö maksaa osinkoja suhteessa osakkeen hintaan. Näin se lasketaan:
Osinkotuottoprosentti = Osakekohtainen osinko / osakkeen hinta
Laskukaavassa osinkona käytetään viimeksi toteutunutta osinkoa tai osinkoennustetta koko vuoden osalta. Jos yhtiö esimerkiksi maksaa osinkoja neljästi vuodessa, osingot lasketaan yhteen.
Osinkotuottoprosentti on usein vakaampi kuin osakekohtainen tulos EPS, sillä se ei elä yhtä vahvasti vuosiheilahtelujen mukana. Sijoittajat hakevat usein tasaista osinkovirtaa, joten yhtiöt yrittävät pitää osingot tasaisina heikompinakin vuosina.
Kaikki yhtiöt eivät jaa osinkoja lainkaan. Tämä voi johtua siitä, että yhtiöllä ei ole varoja, joita jakaa omistajalleen. Tällaisen yhtiön kohdalla hälytyskellojen pitäisi soida.
Osinkojen jakamattomuus voi johtua myös siitä, että kyseessä on kasvuyhtiö, joka käyttää tuotot investointeihin. Tällaisessa tapauksessa investointien on tarkoitus tuoda sijoittajille parempaa tuottoa kuin osinkotuotto olisi tuonut.
Liian isot prosentit johtavat harhaan
Helsingin pörssissä keskimääräinen osinkotuotto on vaihdellut 3–5 prosentin välillä. Mahdollisimman korkea osinkotuottoprosentti voi houkutella aloittelevaa sijoittajaa, mutta asian kanssa kannattaa olla varovainen. Asiantuntijat suosittelevat suhtautumaan yli seitsemän prosentin osinkotuottoon epäilevästi, koska on mahdollista, että yhtiö pienentää osinkoaan tai lopettaa sen maksamisen kokonaan.
Korkea osinkotuottoprosentti johtuu usein laskeneesta osakkeen hinnasta, ja koska kurssit heijastelevat usein yrityksen tulevaa talouskehitystä, tulevaan osinkoonkin on usein luvassa laskua. Esimerkki valottaa asiaa:
Osinkotuottoprosentti on sijoittajalle kätevä työkalu, mutta kuten mitään tunnuslukua, sitäkään ei kannata tuijottaa pelkästään. Sijoituspäätöksiä tehdessä kannattaa esimerkiksi katsoa, millainen yhtiön osinkohistoria on ollut ja millainen sen ennustetaan olevan tulevaisuudessa. Sekin kannattaa pitää mielessä, että maksetut osingot ovat aina pois investoinneista ja siten tulevaisuuden kasvun rakentamisesta.
Vertailuun voi ottaa mukaan myös yhtiön EPS-luvun: jos se on pienempi kuin osinko, yhtiö maksaa osinkoja enemmän kuin tekee tulosta, jolloin osinko saattaa laskea.