Vaikka sijoittaa voi ilman tunnuslukujen tuntemistakin, niiden käyttäminen on hyödyllistä. Ne kertovat esimerkiksi, missä kunnossa yritys on ja millaiset sen tulevaisuuden näkymät ovat. Viisas Raha esittelee huhtikuussa neljä tunnuslukua, joista aloittelevan sijoittajan on helppo lähteä liikkeelle. Tällä kertaa vuorossa on EPS.
EPS eli Earnings per Share, suomeksi osakekohtainen tulos, on yksi käytetyimmästä tunnusluvuista. Moni sijoittaja pitää sitä jopa tärkeimpänä, sillä se kertoo suoraan, kuinka paljon yritys on tehnyt voittoa yhtä osaketta kohden.
EPS:n laskukaava on hyvin yksinkertainen:
EPS = Nettotulos / liikkeellä olevien osakkeiden määrä
EPS antaa sijoittajalle viitteitä esimerkiksi siitä, millaisia osinkoja yhtiöltä voi odottaa. Kasvussa oleva EPS tarkoittaa yhtiön tuloksen osaketta kohden olevan noususuunnassa, negatiivinen EPS taas tarkoittaa yhtiön tekevän tappiota.
Jos EPS-luku on pienempi kuin yhtä osaketta kohden jaettava osinko, yrityksen tulos ei riitä osinkotason ylläpitämiseen. Varsinkin tilanteen pitkittyessä tämä voi tarkoittaa pienempiä osinkoja tai lisävelan ottoa.
Sijoittajan kannattaa seurata oikaistua osakekohtaista tulosta. Siitä on poistettu kertaluonteiset tulot ja kulut, joten se antaa yrityksen kokonaistilanteesta paremman kuvan. Myös vertailu menneisiin vuosiin on tukevammalla pohjalla. EPS, jossa kertaluontoiset erät ovat mukana, antaa sijoittajalle herkästi liian ruusuisen tai liian synkän kuvan yrityksestä.
Vertailua harkiten
Sijoittajan kannattaa ottaa huomioon, että EPS liittyy olennaisesti yrityksen osakkeiden määrään eikä välttämättä kerro mitään tuloksentekokyvystä, kun sitä verrataan muihin yrityksiin. Esimerkki valottaa asiaa:
EPS toimiikin parhaiten ajallisessa vertailussa saman yhtiön sisällä. Tällöinkin kannattaa kiinnittää huomiota siihen, onko yhtiöllä ollut viime aikoina merkittävä osakeanti tai osakkeen jakaminen. Ne saattavat heilauttaa EPS-lukua merkittävästi suuntaan tai toiseen.