Springvestin yksityissijoittajien yhteisö sijoitti viime vuoden aikana 36 miljoonaa euroa suomalaisiin listaamattomiin kasvuyhtiöihin. On kuitenkin osittain hämärän peitossa, kuinka yhtiö määrittää salkkuyhtiöidensä arvot.
Yritysten rahoitus on epävarmassa taloustilanteessa tiukemmassa. Tämä kääntyy yksityissijoittajan eduksi, sanoo listaamattomiin kasvuyhtiöihin sijoittavan Springvestin toimitusjohtaja Päivi Malinen.
− Pääoma ei ole enää halpaa, ja kasvuyhtiöiden valuaatioista on rutistettu viimeisetkin löysät pois, joten hyviin yhtiöihin pääsee nyt sijoittamaan kohtuuhinnalla. Hajauttaminen listaamattomiin kasvuyhtiöihin tuo myös turvaa sijoitusvarallisuudelle, koska listaamattomien osakkeiden arvo ei heilahtele yhtä nopeasti ja voimakkaasti kuin listaamattomien osakkeiden arvo, Malinen sanoo.
Springvestillä on noin 6 500 sijoittajan yhteisö. Yksittäisten sijoitusten arvo vaihtelee noin tuhannen ja noin 250 000 euron välillä.
Viime vuoden aikana yhteisö sijoitti suomalaisiin kasvuyhtiöihin yli 36 miljoonaa euroa. Se järjesti kahdeksan rahoituskierrosta.
− Suomalaiset kasvuyhtiöt eivät tarvitse ulkomaisia sijoittajia pelastajiksi, sillä Suomen rajojen sisäpuoleltakin löytyy reilusti sijoituspotentiaalia. Esimerkiksi viime marraskuussa julkaistun sijoittajabarometrin mukaan yli 70 prosenttia yksityissijoittajista aikoo lisätä osakesijoituksia tulevan kuuden kuukauden aikana, Malinen sanoo.
Kysymyksiä arvostuksesta
Springvestin sijoitussalkun todellinen arvo on herättänyt kysymyksiä, sillä yhtiö ei avaa kovin tarkasti sitä, kuinka se määrittelee salkkuyhtiöidensä arvon. Esimerkiksi Inderes luonnehtii yhtiön arvonmuodostusta vaikeasti ennustettavaksi. Kauppalehden analyytikko Ari Rajala puolestaan arvioi, ettei yhtiön sijoitussalkun todellinen arvo vastaa taseessa ilmoitettua arvoa.
Osa Springvestin salkkuyhtiöiden viime vuoden tilinpäätöksistä julkaistaan vasta kesällä, joten se ei ole vielä päässyt vertailemaan tuoreita lukuja keskenään. Kolme kohdeyhtiötä, Biisafe, Multitaction ja MediSapiens, asetettiin viime vuoden aikana konkurssiin.
− Liikevaihdon kehitys ei ole ainut mittari, jota kannattaa tarkkailla. Usein esimerkiksi lääkekehitysyhtiöillä syntyy tuotekehitysvaiheessa pääasiassa kuluja, eikä vielä liikevaihtoa. Kehitystyöstä odotetaan myöhemmin huomattavaa palkkiota, Malinen sanoo.
Springvestin toimitusjohtaja on vaihtumassa, sillä Malinen on kertonut jättävänsä tehtävänsä viimeistään kesäkuun lopulla.