Toimialarahastoon sijoittaminen vaatii sijoittajalta ymmärrystä alasta. Sijoitussalkusta toimialarahastolla kannattaa täyttää vain pieni osa.
Yleisen neuvon mukaan sijoitussalkun perusta pitää rakentaa hyvin hajautetusti, jotta ovat mukana kaikki toimialat ja maanosat. Nordea Rahastojen toimitusjohtaja Tanja Eronen kertoo, että nimensä mukaisesti toimialarahastot sijoittavat vain yhteen toimialaan. Siinä riski on suurempi, kun hajautusta ei ole. Jos suunnitelmissa on aloittaa rahastosijoittaminen ja haluaa sijoittaa vain yhteen rahastoon, toimialarahasto ei siksi ole välttämättä paras valinta.
Aloittelevalle sijoittajalle sopivat hyvin hajautetut maailmanlaajuiset rahastot ja yhdistelmärahastot. Kun niiden kautta sijoittaminen alkaa olla tuttua, on helpompaa siirtyä sijoittamaan maanosien mukaan hajautettuihin rahastoihin.
− Se vaatii hiukan maanosiin perehtymistä, mutta on kuitenkin helpompaa kuin toimialarahastoihin tai suoriin osakkeisiin sijoittaminen, Eronen toteaa.
Sitten, kun on jo jonkin aikaa harrastanut sijoittamista, on alkanut rakentaa salkkua ja haluaa ottaa enemmän omaa näkemystä, toimialarahasto voi olla hyvä tehoste. Erosen mukaan toimialarahastossa kannattaa pitää vain pientä osaa salkusta, jopa alle viisi prosenttia.
− Toimialarahasto voi olla salkussa kuin mauste, jolla tietyllä toimialalla maustetaan muuta sijoitussalkkua, hän sanoo.
Kylmiltään toimialarahastoja ei kannata lähteä kokeilemaan mahdollisen tuoton perään, vaan sijoittajan on hyvä toimialasta jotain ymmärtääkin. Hyvä puoli toimialarahastoon sijoittamisessa on se, että siinä voidaan hyödyntää omaa ymmärrystä enemmän kuin muissa rahastoissa.
− Kun toimialan arvostus alkaa olla kohtuullisen korkealla, mutta yleinen talouskehitys maailmalla ei tue kyseistä toimialaa, voi alkaa olla sopiva hetki harkita sijoitusten myyntiä tai vaihtaa toiseen rahastoon, Eronen muistuttaa.
Sijoittajille toimialarahastoja on tarjolla vähemmän kuin muita rahastoja. Esimerkiksi Nordealla on kaksi toimialarahastoa, kiinteistörahasto sekä ympäristörahasto. Lisäksi Nordealla on rahastoja, jotka ovat lähellä toimialarahastoa, kuten sosiaalisiin innovaatioihin sijoittava rahasto.
Yksi syy toimialarahastojen pieneen määrään on se, että sijoittajat etsivät hyvää hajautusta.
− Rahastoja perustetaan sen mukaan, mihin kysyntä ohjautuu. Tarjoamalla hyvää hajautusta halutaan myös tukea hyvää alkua sijoittamispolulle, kertoo Eronen.