Vastuullinen sijoittaminen ei ole yksiselitteistä. Talouden tulkit kertovat, mitä asioita sijoittajan kannattaa ottaa huomioon, jos haluaa toimia vastuullisesti.
Talouden tulkit kertovat, mitä vastuullisen sijoittajan kannattaa huomioida.
”Uusi sääntely on kasvattanut raportoitavien asioiden määrää ja tuonut paljon kapulakieltä. Sääntely muuttuu koko ajan, eikä kaikki tieto ole vertailukelpoista, koska eri toimijat määrittelevät ja tulkitsevat asioita eri tavalla. Kannattaa perehtyä palveluntarjoajan toimintatapoihin ja sijoitusprosesseihin.”
Outi Vänni, johtaja, LähiTapiola Varainhoito
”Vastuullisuutta pitää tarkastella vastuullisesti ja vastuullisen sijoittajan pitää olla valppaana. Yritysten vastuullisuuteen liittyvä raportointi vaihtelee laadultaan ja laajuudeltaan eri yritysten välillä ja vaihtelee merkittävästi erityisesti EU:n ulkopuolella. On hyvä huomioida, että esimerkiksi yritysten ESG-luokitukset vaihtelevat usein merkittävästi eri ESG-luokittajien välillä, koska eri luokittajat käyttävät erilaisia luokitusmalleja ja aineistoja ja tekevät erilaisia tulkintoja samasta aineistosta. Yrityksen korkea ESG-luokitus ei esimerkiksi välttämättä tarkoita, että yritys huomioisi toiminnassaan ympäristöasiat ja ilmastonmuutoksen hillitsemisen muita yrityksiä paremmin.”
Sami Vähämaa, laskentatoimen ja rahoituksen professori, Vaasan yliopisto
”Lähtökohtaisesti on hyvä miettiä omaa suhtautumista vastuullisuuteen: Haluanko, että sijoituksissani haitalliset vaikutukset ympäristöön ja yhteiskuntaan pyritään minimoimaan?
Vai haluanko kenties sijoitusteni tämän lisäksi edistävän myönteistä kehitystä yhteiskunnassa ja ympäristössä? Vai onko minulla vielä näiden lisäksi joitain erityisiä mieltymyksiä, miten sijoituksissani haluan vastuullisuutta toteuttaa? Ja lähteä esimerkiksi tämän kautta puntaroimaan omiin tavoitteisiin sopivia ratkaisuja osana sijoituskohteiden valintaa.”
Timo Turtiainen, sijoituspäällikkö, Danske Bank