Sijoittamisessa jännitysmomentit vaikuttavat liittyvän konfliktitilanteisiin ja äkkinäisiin maailmantapahtumiin. Kysyimme sijoittamisen asiantuntijoilta, mikä on ollut heidän sijoitusuransa jännittävin hetki, ja miksi?
”Kun finanssikriisi iski täydellä voimallaan vuonna 2008, olin ollut vasta noin pari vuotta pankkihommissa, ja sitäkin lyhyemmän ajan keskeisesti sijoitusten kanssa tekemisissä. Aika moni ”varmuutena” pidetty perusperiaate koki siinä kohtaa kolauksen ja epävarmuus oli todella suurta. Myös pandemia ja sitä seuranneet todella voimakkaat päivätason arvonvaihtelut sekä sen jälkeinen osakemarkkinoiden terävä nousu lyhyehkössä ajassa on viime vuosilta jäänyt mieleen.”
Timo Turtiainen
”Koreat tulittivat toistensa sotalaivoja, luulin isompien kahinoiden alkavan alueella, jossa oli Wärtsilänkin toimintaa. Myin saman tien uutisen luettuani. Sitten kyttäsin uutisia koko päivän kaikista medioista, missään ei sen kummemmin asiasta mainittu. Onneksi myin vain puolet, toinen puoli on edelleen salkussani.”
Marja-Leena Haapanen
”Sijoitusurani jännittävin hetki on ehdottomasti ensimmäiset osakeostoni 18.7.2011. Syke oli noin 150 ja kädet tärisivät. Laidasta tarttui 53 kappaletta Fortumia kappalehintaan 18,84 euroa. Vastaavanlaista jännitystä koin 2.4.2012 ostettuani pienellä summalla Nokian warranteja ja 1.2.2013 ensimmäiset ulkomaalaiset osakkeeni, eli Coca-Cola Companya. Myös ensimmäiset osakeannit ja julkiset lunastukset olivat jännittäviä hetkiä.
Sittemmin arvopaperien ostamisessa ja myynnissä on jännittävyys ollut pienemmässä roolissa. Poikkeuksiakin toki on, kuten koronadroppi 2020, jolloin jännitti, onko oikea aika ostaa vai pitääkö vielä odottaa. Vuodenvaihteessa 2020-21 CDON:n osakekurssin voimakkaat liikkeet jännittivät sen verran, että päätin hypätä kyydistä pois. Parhaat tuotot jäivät saamatta, mutta vältyttiin surullisen kuuluisalta ahneen lopulta.
Arvopaperikaupan ulkopuolella jännittävimpiä hetkiä on nuorelle miehelle ollut yhtiökokouksissa suomalaisen pörssimaailman rokkistarojen kanssa käsipäivää sanominen ja muutaman sanan vaihtaminen yhtiöistä ja markkinasta. Esimerkiksi Björn Wahlroosia, Matti Alahuhtaa, Inka Meroa ja Risto Murtoa on tullut parikymppisenä käteltyä, mutta keneltäkään en nimmaria ole raaskinut pyytää.”
Victor Snellman