Keräsimme yhteen Talouden tulkit -sarjan tärkeimmät opit tältä kaudelta.
Viisaan Rahan Talouden tulkit -sarja on nyt päättynyt alkuvuoden 2023 osalta. Tähän juttuun on koottu sarjasta kuusi tärkeintä pointtia, jotka sijoittajan kannattaa pitää mielessä:
1. Markkinoiden heiluntaa ei tarvitse pelätä, ja sijoittaminen voi suojata inflaatiolta
− Varsinkin korkean inflaation maailmassa tilin saldo on syytä pitää matalana ja ylimääriset varat reaalikohteissa, jotka toimivat inflaatiosuojana. Näin ainakin niin kauan, kun inflaatioprosentti ylittää yhden käden sormien määrän, kommentoi rahoituksen professori Elias Rantapuska Aalto-yliopistosta maaliskuun alussa.Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju kommentoi:− Korkean inflaation oloissa hyvin johdettu pörssiyhtiö saattaa tarjota sijoittajalle parasta inflaatiosuojaa ja jopa inflaation ylittävää pitkän aikavälin tuotto-odotusta.
2. Sijoittamisen aloittamisessa tärkeintä on hyvä suunnitelma, ei se, kuinka markkinoilla sillä hetkellä menee
Sijoittaminen on pitkän tähtäimen toimintaa, jossa ei pidä hosua.
− Oman sijoitussuunnitelman laatiminen ja seuraaminen on ollut arvokasta erityisesti poikkeusaikoina ja pitänyt poissa äärimmäisestä hypestä sekä karhuilusta, kommentoi Inderesin ekonomisti Marianne Palmu.
Danske Bankin senioristrategi Kaisa Kivipelto muistutti, että kurssien ollessa matalalla sijoittamisen aloittamisessa voi olla vähemmän riskejä kuin silloin, kun ne ovat olleet pitkään korkealla:
− Kurssien laskiessa ja epävarmuuden kasvaessa sijoittamisen aloittamisessa on itse asiassa vähemmän riskejä, koska silloin arvostustasot ovat laskeneet ja keskimääräiset tuotot ovat rauhoittuneet, ja voi odottaa, että tuottokehitys paranee tulevaisuudessa.
3. Myy ensin tappiolliset sijoitukset, vaikka se on vaikeaa
Jos sijoituksia täytyy myydä, voi olla vaikea päättää, mistä luopuu. Lähes kaikki talouden tulkit kehottivat myymään tappiollisia sijoituksia, mutta myönsivät sen olevan hankalaa.
− Yleisesti ottaen ensisijaisesti pitäisi myydä tappiollisia ja antaa voittojen juosta, mutta se on vaikeaa, sanoi Sijoittaja.fin perustaja Timo Heikkilä.
− Tunnistan itsessäni rahoituksen käyttäytymistieteellisen tappioiden välttämisharhan (loss aversion bias), mutta yritän päästä siitä yli, kertoi rahoituksen professori Mika Vaihekoski Turun yliopistosta.
4. Yhtiöiden omien osakkeiden osto-ohjelmat voivat tuoda veroetua mutta eivät ole aina mielekkäitä
Yritysten omien osakkeiden osto-ohjelmat ovat yleistyneet. Sijoittajan omistusosuus yhtiöstä kasvaa, mutta osinkoja maksetaan vähemmän, koska voittoja käytetään osakkeiden ostoon. Kannattaako sijoittajan tavoitella mieluummin suurempaa omistusosuutta vai osinkoja? Talouden tulkit kertoivat mielipiteensä toukokuussa.
Rahoituksen professori Markku Kaustia Aalto-yliopistosta ottaisi mieluummin suuremman omistusosuuden, koska osingoista menee tällä hetkellä enemmän veroa.
− Veronäkökohta vaihtelee yli ajan, yli maiden ja sijoittajan juridisen muodon. Tosin yrityksen on mahdollista sössiä tuo osakkeiden takaisinosto.
Riippuu tapauksesta, vastasi OP:n pääanalyytikko Antti Saari. Hänen mukaansa parhaiten toimii usein pitkällä aikavälillä molempien yhdistelmä.
− Arvostan vakaata ja mielellään nousevaa osinkovirtaa, mutta ylimääräinen voitonjako kannattaa minusta usein toteuttaa omien osakkeiden ostoina, mikäli osakekurssi on mielekkäällä tasolla. Jos osake on historiaan peilattuna hyvin korkeasti hinnoiteltu, heikkenee omien osakkeiden ostojen mielekkyys.
5. Sijoitusneuvoja voi kuunnella, mutta päätökset on tehtävä itse
Kun on kyse sijoitusneuvoista, kannattaa ottaa huomioon, mitä tahoa neuvojen tarjoaja edustaa ja kenen intressejä ajaa. Tärkeintä on oma ajattelu, talouden tulkit sanoivat.
− Syyllisen tai onnistujan täytyy näkyä peilikuvasta. Viidestoista kalenterivuosi alalla työntekijänä ja noin 20 vuotta yksityissijoittajana on opettanut sen, ettei kukaan tiedä varmuudella tulevaisuuden kehitystä. Sparrailen mielelläni omia ajatuksia eri ihmisten kanssa, mutta päätöksenteon pidän aina itselläni, kertoi Jukka Oksaharju.
− Lähden siitä, että tahot, jotka häviävät, jos minä häviän haluavat pitää huolen siitä, että tappioita ei synny. Siksi he ovat uskottavampia kuin sellaiset neuvojat, jotka hyötyvät riippumatta siitä, miten minun sijoituksilleni käy, sanoi Mikael Collan.
6. Velkaa kannattaa käyttää sijoittamiseen vain hyvin harkiten
Sijoittajan velkavipu riippuu riskinsietokyvystä, taloudellisesta asemasta ja siitä, mitä salkussa on. Velalla sijoittamisen kanssa kannattaa olla varovainen ja seurata aktiivisesti, miten sijoituksilla menee.
− Vastaus riippuu mielestäni henkilökohtaisen taseen koosta ja kassavirrasta. Itse olen käyttänyt velkaa vain sen verran, että velanhoito onnistuisi kassavirralla velkapääoman tuhoutumisesta huolimatta, kertoi Inderesin pääanalyytikko Antti Viljakainen.
− Velkavipu on supervaarallinen, kun osakemarkkina kääntyy laskuun. Se kannattaakin ajaa heti alas, kun markkinariskit nousevat, huomautti Timo Heikkilä.