Moni ottaa vastaan – ja antaa – mielellään sijoitusvinkkejä, mutta kenen neuvoihin uskaltaa luottaa?
Sijoittamiseen on tarjolla ohjeita, neuvoja ja vinkkejä enemmän kuin tarpeeksi. Niitä tarjoaa kirjava joukko, ja toisinaan voi olla haastava hahmottaa, kenen peliä kukakin pelaa. Toisinaan neuvot saattavat olla keskenään jopa täysin päinvastaisia.
Tällä viikolla talouden tulkit kertovat, kenen neuvoihin luottavat omissa sijoitusvalinnoissaan.
”Omiini. Saatan kuunnella erittäin perustellun sijoitusneuvon, mutta siinä pitää kuvata tarkasti, mitä markkinat eivät ymmärrä oikein.”
Elias Rantapuska, rahoituksen professori, Aalto-yliopisto
”Maailmassa on valtava määrä tietoa, ja suuri osa siitä on sellaista, joka on otettu jo huomioon esimerkiksi osakkeen kurssissa tai jolla ei ole merkitystä osakkeen kurssiin. Tärkeintä on pyrkiä lukemaan laajasti, mutta asiantuntijan pureskelemaa tietoa. Osakevalinnoissa esimerkiksi pyrin käymään läpi osakeanalyytikoiden näkemyksiä yhtiöstä ja eri toimialojen tai maantieteellisten alueiden painotuksissa perehdyn erilaisten strategien ja ekonomistien analyyseihin. Ja loppujen lopuksi sijoituspäätös on tehtävä itsenäisesti.”
Kaisa Kivipelto, senioristrategi, Danske Bank
”Lähden siitä, että tahot, jotka häviävät, jos minä häviän haluavat pitää huolen siitä, että tappioita ei synny. Siksi he ovat uskottavampia kuin sellaiset neuvojat, jotka hyötyvät riippumatta siitä, miten minun sijoituksilleni käy. ”
Mikael Collan, strategisen rahoituksen professori, LUT-yliopisto, VATT:n ylijohtaja
”Syyllisen tai onnistujan täytyy näkyä peilikuvasta. Viidestoista kalenterivuosi alalla työntekijänä ja noin 20 vuotta yksityissijoittajana on opettanut sen, ettei kukaan tiedä varmuudella tulevaisuuden kehitystä. Sparrailen mielelläni omia ajatuksia eri ihmisten kanssa, mutta päätöksenteon pidän aina itselläni. Mielestäni markkinoista kiinnostuneen yksityissijoittajan kannattaa tehdä lähtökohtaisesti samoin, sikäli kun aikaa ja osaamista riittää.”
Jukka Oksaharju, sijoituskirjailija ja osakestrategi, Nordnet