Viisaan Rahan Talouden tulkit -sarjassa asiantuntijat ruotivat talouden ja sijoittamisen ajankohtaisia ja ajattomampia ilmiöitä sekä kertovat omista kokemuksistaan.
Sijoittaja tavoittelee sijoituksilleen kasvua, ja sitä tavoittelevat luonnollisesti kaikki yrityksetkin. Kasvu ei kuitenkaan ole taattu. Tällä kertaa talouden tulkit kertovat, miten arvioivat yrityksen pitkän aikavälin kasvupotentiaalia ennen sijoituspäätöstä.

”Yrityksen pitkän aikavälin kasvunäkymän olemassaolo edellyttää kasvavalla toimialalla toimimista. Tai ainakin sellaisessa tuote- tai palvelusegmentissä toimimista, joka kasvaa. Kasvuttomalla asiakasmarkkinalla yrityksen kasvu voi perustua vain markkinaosuuksien eli asiakkaiden voittamiseen kilpailijoilta, eikä se markkinataloudessa voi jatkua ikuisuuksiin.
Kasvavan toimialan tai segmentin tunnistamisen jälkeen sijoittajan on arvioitava, mikä yrityksistä tulee nousemaan johtavaan asemaan niin maksavien asiakkaiden silmissä kuin liiketoimintamallinsa puolesta myös arvonluonnin ja sijoittajien silmissä. 2020-luvulla erityisesti yrityksen teknologinen osaaminen on kasvattanut merkitystään arvioitaessa todennäköisyyksiä alan johtavaan asemaan. Ja tässä yhteydessä on itsestään selvää, että jokaisen analyysin on digitalisoituneessa maailmassa perustuttava globaaliin tarkasteluun.”
Jukka Oksaharju, osakestrategi, Nordnet

”Yrityksellä pitää olla jokin pitkän tähtäyksen ajuri, tai sen pitää olla linjassa jokin pitkän aikavälin trendin kanssa, jolla on potentiaalia kehittyä myönteisesti.”
Tanja Wennonen-Kärnä, päästrategi, S-Pankki

”Markkinan arvioitu kasvu. Yrityksen asema markkinassa. Kilpailutilanne. Erityinen kilpailuetu, onko sitä? Hinnoitteluvoima. Asiakkaita: muutama vai satoja? Riskit. Käytännössä ensin luen yhtiötä seuraavan osakeanalyytikon analyysin yhtiöstä, mieluummin kaksi.”
Tuukka Kemppainen, senioristrategi, Danske Bank