Millaisia sijoituspäätöksiä talouden tulkit katuvat?
Harva sijoittaja välttyy virheiltä. Vaikka ne opettavat, toisinaan ne myös kaduttavat. Talouden tulkit kertovat, millaisia sijoituspäätöksiä itse katuvat:
”Virheitä on tullut tehtyä paljonkin, varsinkin sijoitusuran alussa, mutta suuremmilta katastrofeilta olen välttynyt. Siksi en varsinaisesti ole katunut mitään sijoituspäätöstäni.
Joskus on tullut harmiteltua, etten aloittanut sijoittamista aiemmin. Se oli tosin passiivinen päätös, sillä en vielä teini-iässä, kun ensimmäisiä kesätyörahoja alkoi tilille kertyä, tiennyt sijoittamisesta.
Yksittäisiin osakkeisiin liittyvistä päätöksistäni huonoin lienee Talvivaaraan sijoittaminen. Luotin liikaa johdon puheisiin enkä ymmärtänyt riittävästi raaka-ainemarkkinoita. Nikkelin hinta oli korkealla, enkä normalisoinut sen kehitystä riittävän alas tulevaisuuden skenaarioita hahmotellessani. Tähän päälle vielä ympäristöongelmat ja valtion väliintulo, joiden myötä keissi oli lopullisesti taputeltu.
Lasken virheiksi myös tilanteet, joissa olen jättänyt ostamatta, vaikka analyysini on puoltanut ostoa. Olisin paljon vauraampi, jos olisin ostanut aikoinaan esimerkiksi Applea tai Microsoftia, jotka molemmat näyttivät yhdessä vaiheessa potentiaalisilta kohteilta myös oman turvamarginaalia korostavan strategiani näkökulmasta. Tämän tyyppisiä mokia on paljon muitakin, mutta niistä on vain päästävä yli.”
Jarkko Aho, sijoituskirjailija ja kouluttaja
”En kadu sijoituspäätöksiä. Sijoituspäätöksistä, joista ei seuraa positiivista tuottoa, karttuu kokemusta.”
Mika Hyttinen, sijoituskirjailija
”Krooninen alipaino osakemarkkinoilla. Sen kuvitteleminen, että yhtiö on täyteen hinnoiteltu, vaikka sillä olisi vielä valtava kasvu edessä. Yksittäisistä ostoista eQ Lyhytkorko -rahasto olisi saanut jäädä tekemättä. Laitoin asunnon myynnistä saamani rahat siihen ”turvaan”, sillä rahastoa mainostettiin: ”korkoriski on matala”. Kyllä, korkoriski olikin matala, mutta mainitsematta jäi, että luottoriskihinnoittelun vaikutus oli helvetillinen. Kun Lehman Brothers kaatui, menetin luokkaa 30 000 euroa. Rahastolla, josta toivoin 3 kk euriborin tuottoa!”
Karo Hämäläinen, sijoituskirjailija
”Tämä on suhteellinen kysymys. Luultavasti kaikki sijoittajat katuvat osaa sijoituksistaan, mutta samalla ne ovat oppirahoja, jotka matkalla on maksettava.
Sijoitin ja hävisin opiskeluaikana 5-numeroisen eurosumman matkapuhelinvalmistaja Benefoniin. Kun ostin ensimmäistä asuntoani 2003, salkkuni oli pienentynyt edeltäneenä vuonna noin 20 000 euroon sisältäen
Nokiaa, Benefonia, Evox Rifaa ja Stromsdalia. Nokia vielä menestyi tuohon aikaan, mutta muut olivat alelaarin yhtiöitä, joilla oli ongelmia. Aiemmin salkussa oli ollut laadukkaampia yhtiöitä.
Toisaalta olen sijoittanut erääseen listaamattomaan yritykseen reilu viisi vuotta sitten. Sen myötä olen oppinut arvostamaan listayhtiöiden läpinäkyvää raportointia ja sitä, että osakkeesta pääsee halutessa eroon.”
Henri Elo, sijoituskirjailija ja SalkunRakentaja-bloggaaja