Kysyimme neljältä asiantuntijalta, miten he neuvoisivat sijoittajia tässä markkinatilanteessa.
Vältä paniikkia
”Paniikki on sijoittajan pahin vihollinen. Ja vanhan torityöntekijän perspektiivistä halvemmalla on parempi ostaa kuin kalliimmalla.”
Yksityissijoittaja ja pokeriammattilainen Aki Pyysing
Kaikki lähtee korvien välistä
”Markkinoilla kannattaa olla mukana satoi tai paistoi, sillä ajoittaminen ja makrotalouden ennustaminen on kovin vaikeaa, ellei mahdotonta. Ja jos ei tiedä, mitä tehdä, ei kannata tehdä mitään. Säännölliset ostot ovat tälläkin hetkellä mielestäni hyvä vaihtoehto, erityisesti netto-ostajalle. Jos ennustaa ryminää, voi euromäärää säätää hieman tavanomaista pienemmäksi ja kerätä käteispuskuria.
Osakepoimintojen osalta ajattelin ostaa syksyllä finanssisektoria sekä toimialojensa voittajia. Markkinarotaatiomielessä kannattaa hiljalleen siirtyä kuluttajayhtiöihin sekä esimerkiksi energiayhtiöihin. Parhaat investoinnit jokaisessa markkinasyklin vaiheessa ovat korvien väli ja Osakesäästäjien jäsenyys.”
Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja Victor Snellman
Epävarmuuden kanssa on opittava elämään
”Epävarmuus taloudessa on ihmisten mielestä aina poikkeuksellisen korkea ja se kuuluu sijoittamiseen. Kannattaa vain opetella elämään sen kanssa, löytää itselle sopiva sijoitussuunnitelma ja pysyä siinä. Ei tule hetkeä, jolloin kaikki näyttää selkeältä ja maailma vakaalta ennustettavalta paikalta.”
Inderesin toimitusjohtaja Mikael Rautanen
Hajauta myös ajallisesti
”Oman suunnitelman ja tavoitteiden – eikä markkinatilanteen – tulisi määritellä, miten toimia ja mihin sijoittaa. Yksittäisiä vinkkejä sijoituskohteista en lähde antamaan, koska sopivat sijoituskohteet määrittyvät kunkin oman tilanteen mukaan. Ehkä vinkkini olisi varmistaa omaan suunnitelmaan soveltuvien omaisuusluokkien painotukset salkussa ja riittävä hajautus – myös ajallisesti. Markkinan suuntaa et voi päättää, mutta omaan toimintaan voi vaikuttaa. Esimerkiksi miettiä, voinko kasvattaa säännöllistä säästösummaa, voinko tehdä taloudessani muutoksia, jotka pienentävät menoja ja vapauttavat varoja muuhun käyttöön jne.”
Danske Bankin sijoituspäällikkö Timo Turtiainen