Jokaisen sijoittajan tulisi säännöllisesti tarkastaa sijoitussuunnitelmansa. Loppuvuodesta on erinomainen aika tilannekatsaukselle.
Jos vauhtisokeus tai epätoivo on vähällä iskeä, kannattaa tarkastaa, mitä omaan sijoitussuunnitelmaan on tullut kirjattua. Loppuvuodesta ehtii vielä hyödyntämään verovapaan tonninkin, jos osakesalkku ja sijoitussuunnitelma eivät kohtaa.
1. Selvitä taloustilanteesi ja laadi budjetti
Ensimmäinen askel sijoitussuunnitelman tekemisessä on oman taloudellisen tilanteen kartoittaminen: mistä tulosi muodostuvat ja mihin rahasi kuluvat? Tarkalla budjetoinnilla voit löytää yllättäviä menoeriä, joista on mahdollisuus karsia.
Arjessa piilee myös riskejä, jotka voivat vaikuttaa sekä arjen talouteen että sijoitettavaan varallisuuteen. Onko esimerkiksi mahdollista, että tulosi muuttuvat seuraavan vuoden aikana? Tätä kysymystä kannattaa pohtia vähintään vuosittain. Samalla kannattaa pohtia, kuinka pitkään pärjäisit esimerkiksi Kelan sairauspäivärahalla tai ilman minkäänlaisia tuloja. Riskejä ei ole syytä ylikorostaa, mutta ne on tärkeää tiedostaa.
2. Määrittele sijoittamiselle tavoitteet
Tavoitteiden asettaminen auttaa pitäytymään sijoitussuunnitelmassa myös silloin, kun kurssit painuvat kaikkien aikojen pohjalukemiin. Vaikka tavoitteena olisi varhainen eläköityminen muhkean sijoitussalkun turvin, osatavoitteiden asettaminen kannattaa. Silloin on helpompi miettiä, mitä tavoitteen saavuttaminen konkreettisesti edellyttää juuri tässä elämänvaiheessa.
Korkoa korolle -ilmiö tukee pitkäaikaista sijoittajaa ja auttaa tavoitteiden saavuttamisessa sitä mukaa, kun varallisuutta vähitellen kertyy.
3. Mieti, kuinka paljon siedät riskiä, ja tee suunnitelma riskien hallitsemiseksi
Sijoittamiseen kuuluu aina riskejä, ja tuotto-odotus nousee sitä mukaa, mitä suurempaa riskiä on valmis ottamaan. Toisaalta suurempi riski voi myös konkretisoitua suurten sijoitusten menetyksenä. Nousumarkkinassa käsitys omasta riskinsietokyvystä voi joskus hämärtyä. Siksi on tärkeää, että asiaa on pohtinut ennakkoon ja että sen pariin palaa säännöllisesti. Kuinka suurta pudotusta olet valmis sietämään ja miten toimit, kun raju lasku tulee?
4. Valitse sijoituskohteet budjettisi ja riskitasosi mukaan
Onko sijoituksiin käytettävissä oleva varallisuutesi kuukausittain vain joitakin kymppejä vai useita satasia? Sijoittamalla joka kuukausi muutaman kympin rahasto-osuuksiin voi saada jo hyvän pesämunan kasaan – etenkin silloin, kun sijoitushorisontti on kymmenissä vuosissa. Osakesijoittajan kannattaa kerryttää ensin suurempi potti, jotta kaupankäyntikulut eivät nosta kohtuuttomasti osakkeiden hintaa. Sijoitussuunnitelmaan on tärkeää kirjata sijoituskohteet ja myös tavat hajauttaa salkkua. Ja ehdottoman tärkeää on tietää, mihin rahansa sijoittaa. Sijoita siis vain sellaisiin kohteisiin, joiden ominaispiirteet ja riskit tunnet.
5. Seuraa tavoitteidesi saavuttamista
Tavoitteiden saavuttamiseksi on tärkeää seurata, miten omat sijoitukset kehittyvät. Kirjaa siis sijoitussuunnitelmaan, missä vaiheessa olet ja miten taloutesi sekä varallisuusasteesi kehittyvät.
Nuorten Osakesäästäjien aktiivi Kaisa Vanha-Perttula on tuottanut yhdessä Nordnet Suomen kanssa Matkalla massimaisteriksi -videosarjan, jonka viimeisessä jaksossa hän kertoo, miksi sijoitussuunnitelma on niin tärkeä.
– Indeksisijoittajalla musiikki raikaa yleensä valomerkkiin saakka, sillä useimmiten ainoa syy myydä on tarve sijoitetuille varoille. Osakepoimijat joutuvat matkan varrella suorittamaan salkulleen pieniä huoltotoimenpiteitä, kun rikkinäiset osat korvataan uusilla ja toivottavasti paremmin tuottavilla vaihtoehdoilla. Treidaajilla taas salkun sisältö voi vaihtua tiuhaan tahtiin, jopa saman päivän sisällä.
Katso video alta.
Suomen Osakesäästäjien koulutusosiosta voit ladata itsellesi sijoitussuunnitelmapohjan.
Lue lisää: Päivitä sijoitussuunnitelma lomapuhteena
Lue lisää: Sijoitussuunnitelma kuntoon