Pyysimme sijoittaja Esa Juntusta rakentamaan lyhyen aikavälin esimerkkisalkun, jonka tuottoa seurataan noin 6 kuukauden, 12 kuukauden ja 18 kuukauden kuluttua. Salkun lähtöarvo on 5000 euroa.
Esa Juntusella on omaa sijoituskokemusta takana 15 vuotta. Hän sijoittaa vain osakkeisiin, pitkälti Suomen ja USA:n pörssiosakkeisiin. Syy siihen on se, että osakkeet ovat historiallisesti tuottaneet parhaiten. Aiemmat Kiinan ja Saksan sijoitukset ovat matkan varrella jääneet pois monimutkaisen verotuksen ja poliittisten riskien takia.
− Sijoitan pitkällä aikavälillä, ja mielestäni osakkeet ovat siihen paras vaihtoehto. Toiseksi päivätyön jälkeen minulla ei ole aikaa käyttää kahdeksaa tuntia sijoittamiseen päivässä, vaikka haluaisinkin, Juntunen sanoo ja huomauttaa, ettei ole ammattisijoittaja, vaan varsinainen työ on jotakin ihan muuta.
Aina kaikki ei ole Juntusella mennyt odotusten mukaisesti. Esimerkiksi vuoden 2012 aikoihin Juntunen jätti sijoittamatta Amazoniin, mikä näin jälkikäteen on hiukan vaivannut mieltä. Yhtiö oli silloin juuri aloittanut pilvipalvelut ja näytti kiinnostavalta, mutta koska se ei maksanut osinkoa, Juntunen sivuutti sen. Samoihin aikoihin myös Microsoft jäi Juntusen osakesalkun ulkopuolelle.
− Microsoft oli juuri ostanut Nokian puhelinpuolen, ja olin lähellä painaa ostonappulaa. Keskityin kuitenkin liikaa seitsemän miljardin kauppahintaan, jonka ajattelin tuovan pelkästään tappiota Microsoftille, Juntunen muistelee, eikä halunnut sellaista yhtiötä salkkuunsa.
Salkun rakentamisessa on Juntusen mielestä tärkeää pitää huolta hajautuksesta. Tämän jutun esimerkkisalkussa hän huomioi maantieteellisen hajauttamisen, omaisuusluokkien välisen hajauttamisen sekä toimialojen hajauttamisen. Koska salkku on rakennettu kerralla, ajallinen hajautus ei ollut mahdollista.
− Toisaalta tutkimustulokset osoittavat, että historiallisesti on korkeampi odotusarvo saada parempaa tuottoa, jos on laittanut rahat kerralla. Yksittäisten sijoittajien kohdalla ajallisessa hajautuksessa on kyse kuitenkin riskinhallitsemista, mikä on järkevää, Juntunen sanoo.
Juntunen jakaa salkun kolmeen yhtä suureen osaan:
33,3 prosenttia: korkorahasto tai ETF, joka sijoittaa 1–3 vuoden Yhdysvaltojen Treasury bills’iin
− Yhden vuoden kuluessa voi maailmassa tapahtua markkinoihin vaikuttavia isoja asioita. Korkorahasto tuo salkkuun vakautta ja on suhteellisen riskitön sijoitus, josta käytännössä saa saman tuoton kuin USA:n valtionlainoista, noin 4,5 prosenttia. USA:n talous on suhteellisen vahva, ja korot ovat korkealla eikä niihin ole todennäköisesti kovaa laskua odotettavissa, Juntunen perustelee valintaansa.
33,3 prosenttia: Suomen pörssin indeksirahasto
− Suomen pörssi ei ole kovassa liekissä ollut viime vuosina ja on suhteellisen matalalla. Syklisille aloille en uskalla ennustaa nousua parin vuoden tähtäyksellä, mutta finanssialalla ja perusteollisuudella uskon olevan nousupotentiaalia. Tuotto-odotus tälle kolmannekselle voisi olla 7–8 prosenttia vuodessa, Juntunen arvelee.
33,3 prosenttia: S&P 500 -indeksi
Kaikista suurimmat teknologiayhtiöt vetävät tätä indeksiä, ja arvostustaso on aika korkealla. Yhden vuoden tähtäimellä en odota hurjaa nousua, koska alkuvuosi on jo noustu aika hyvin. 4 prosenttia/vuosi -tuotto-odotus on ihan realistinen.