Erityisesti vuonna 2016 julkaistu Sijoita kuin guru</b> on kohonnut suomalaisen sijoituskirjallisuuden moderniksi klassikoksi.– Tavoitteemme kirjailijoina ovat yhteneväiset: saada ihmiset aloittamaan sijoittaminen ja saada heidät sijoittamaan paremmin, Seppo Saario toteaa.
Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju julkaisi ensimmäisen sijoituskirjansa vuonna 2012. Kymmenen vuoden aikana Oksaharjun julkaisujen yhteenlaskettu määrä on noussut kuuteen. Erityisesti vuonna 2016 julkaistu Sijoita kuin guru on kohonnut suomalaisen sijoituskirjallisuuden moderniksi klassikoksi.
Omakustanteina julkaistujen kuuden teoksen yhteenlaskettu myynti on nyt ylittänyt 100 000 kappaletta. Sijoita kuin gurun Oksaharju kirjoitti yhdessä kirjailija-toimittaja Karo Hämäläisen kanssa. Muissa gurukirjoissa Oksaharjun ja Hämäläisen rinnalla kolmantena kirjoittajana on toiminut sijoittaja Jarkko Aho.
Neljän gurukirjan sarja on lisäksi saanut tukea suomalaisen talouselämän ja yhteiskunnan vaikuttajilta, jotka ovat antaneet panoksensa kotimaisen omistajuuden edistämiseen. Omat lukunsa kirjoihin ovat kirjoittaneet Björn Wahlroos, Kari Stadigh, Pekka Lundmark, Juho Nummela ja Elina Valtonen.
Oksaharju kiinnostuiosakesijoittamisesta yläasteikäisenä it-kuplan puhkeamisen jälkeen.
– Tärkeänä sijoitustiedon lähteenäni toimi tuolloin Seppo Saarion kirjoittama Miten sijoitan pörssiosakkeisiin. Vuosien 2008–2009 finanssikriisissä löysin Kim Lindströmin kirjoittaman Vaurastu arvo-osakkeilla, joka johdatteli ajatteluani arvosijoittamisen oppien pariin ajanjaksona, jolloin siitä oli merkittävää hyötyä, Oksaharju kertoo.
– Olen siis elävä esimerkki siitä, että kotimainen sijoituskirjallisuus voi vauhdittaa kotimaisen omistajuuden syntyä ja kasvua, hän lisää.
Oksaharjun mukaanvaikeammat taloudelliset ajat haastavatihmisten kykyä säästää ja sijoittaa sekäkoettelevat motivaatiota.
– Suomenkielinen sijoituskirjallisuus on onneksi keskittynyt kuvaamaan menestysreseptejä pitkän aikavälin sijoitustoiminnassa.Siinä lyhyen aikavälin kurssikuopat näyttäytyvät usein mahdollisuuksina, joissa tarvitaan valikoivaa viisautta ja luottoa toimia konsensusta vastaan – tilapäistä kapinahenkeä, jossa valtavirta kyseenalaistaa tekemisesi markkinoilla hetkellisesti. Näkemystä ottaessa on kuitenkin tärkeää perehtyä sijoituskohteisiin liiketoimintalähtöisesti, koska kriisit muuttavat kilpailuasetelmia osin peruuttamattomasti. Kaikki mikä on pudonnut, ei enää tässä elämässä pomppaa takaisin yhtä korkealle, hän jatkaa.
– Oksaharju on kirjailijakumppaneineen sekä laajentanut että syventänyt kotimaisen sijoituskirjallisuuden tarjontaa. Suuren yleisön suosio perustunee siihen, ettei olla toitotettu yhtä ainoaa totuutta vaan kerrottu kansantajuisesti ja Helsingin pörssiyhtiöitä käsittelevien esimerkkien kautta käytäntöön soveltaen sijoittamisen ilosanomaa, Nordnet Suomen maajohtaja Suvi Tuppurainen sanoo.
Seppo Saario: Pörssiosakkeisiin pitkäjänteisesti sijoittaneet vaurastuvat korkealla todennäköisyydellä
– Tavoitteemme kirjailijoina ovat yhteneväiset: saada ihmiset aloittamaan sijoittaminen ja saada heidät sijoittamaan paremmin. Mitä enemmän tiedät yhteiskunnan toiminnasta ja sijoittamisesta, sitä paremmat ovat edellytyksesi vaurastua, ammattisijoittaja ja sijoituskirjailija Seppo Saario arvioi.
– Sen jälkeen, kun ensimmäinen kirjani Pörssiosakkeet Sijoituskohteena ilmestyi vuonna 1973 arvioin, että osakesijoituksiin liittyviä teoksia on Suomessa ilmestynyt reilusti yli sata. Ne kaikki ovat hyödyllisiä, koska jokainen joka on kirjoittanut sijoituskirjan omaa menestyskokemuksia ja haluaa jakaa reseptinsä lukijoille.Painetun kirjan etuna on mahdollisuus palata sen sisältöön ja kirkastaa ajatuksiaan vielä vuosien päästä, hän jatkaa.
– Arvopaperipörssin tarjoama iso etu pörssiyhtiöille on hankkia markkinoilta pääomia liiketoiminnan kasvun rahoittamiseksi sekä toisaalta saada liikkeeseen lasketuille osakkeille likviditeettiä. Kansakuntamme etuna on vahva yksityinen sektori, jonka maksamilla veroilla kustannamme julkisen sektorin kulut. Hyvinvointimme perusta on vahva yksityinen sektori,Saario korostaa.
Sijoittajat ovat valmiit sietämään epävarmuutta
– Oma harkinta kuitenkin ratkaisee tuloksen. Harva suomalainen tietää, että pörssiosakkeiden antama keskimääräinen vuotuinen tuotto osinkoineen, huolimatta viimeaikaisesta rajusta kurssien alamäestä, on lähes 33 vuoden aikana ollut keskimäärin 10,2 prosenttia vuodessa (OMX Helsinki Growth Index 28.12.1990 = 1000, nyt 24 592 pistettä). Tänä aikana jokainen sijoitettu yksi euro on karttunut keskimäärin yli 24 euroon. Pääoma on useista romahduksista huolimatta kaksinkertaistunut keskimäärin seitsemän vuoden välein, Seppo Saario valaisee.
– Suomalaiset olisivat huomattavan varakkaita, jos he pystyisivät saamaan keskimääräisen tuoton sijoituksilleen. Valitettavasti sadat tuhannet suomalaiset menettävät tuloksensa hätäisiin myynteihin, veroihin ja kuluihin, hän lisää.
Kotimainen sijoituskirjallisuus noussut kansainväliselle tasolle
– Yli puolen vuosisadan kokemuksen perusteella uskon, että tärkeintä sijoittamisessa on aloittaminen. Lisäksi tarvitaan pitkäjänteisyyttä sekä uskallusta mennä markkinoilla vastavirtaan, kun sijoittajien tunnekuohu tai malttamattomuus näyttävät vääristävän osakkeen arvoa verrattuna siihen, mitä voi pitää kohtuullisena tosiasioihin perustuvan tarkan analyysin pohjalta. Siksi omaan osaamiseen panostaminen ja harkintakyvyn säilyttäminen kaikissa tilanteissa ovat keskeisiä menestystekijöitä sijoitustoiminnassa, pitkän linjan arvosijoittaja ja arvosijoituskirjailija Kim Lindström kiteyttää.
– Kotimaisen sijoituskirjallisuuden tarjonta on ilokseni täydentynyt viime vuosina. Sen taso yltää jo korkealle kansainvälisestikin tarkasteltuna. Gurukirjasarja yhdistettynä vuosikymmenten aikana Suomessa julkaistuihin pitkäjänteisyyttä ja usein arvosijoittamisenperiaatteita korostaviin teoksiin puolustaa paikkaansa jokaisen menestyvän sijoittajan kirjahyllyllä, Lindström jatkaa.