Viisaan Rahan Talouden tulkit -sarjan syksyn ja alkutalven kestänyt kausi on päättynyt. Mitä jäi mieleen?
Viisaan Rahan Talouden tulkkien syys- ja talvikausi on tullut päätökseen. Kaudella saadut opit jäävät kuitenkin elämään.
Tällä kaudella talouden tulkit paljastivat muun muassa sijoituspäätöksensä, jotka kaduttavat. Sijoituskirjailija Karo Hämäläinen kertoi katuvansa kroonista alipainoa osakemarkkinoilla ja tiettyjä rahastovalintoja:
− Yksittäisistä ostoista eQ Lyhytkorko -rahasto olisi saanut jäädä tekemättä. Laitoin asunnon myynnistä saamani rahat siihen ”turvaan”, sillä rahastoa mainostettiin: ”korkoriski on matala”. Kyllä, korkoriski olikin matala, mutta mainitsematta jäi, että luottoriskihinnoittelun vaikutus oli helvetillinen. Kun Lehman Brothers kaatui, menetin luokkaa 30 000 euroa. Rahastolla, josta toivoin 3 kk euriborin tuottoa!
Sijoituskirjailija Mika Hyttinen puolestaan pitää parhaina sijoituspäätöksinään niitä, jotka ovat saaneet hänet haastamaan ajatteluaan.
− Joku lukuisista sijoituspäätöksistäni, joiden seurauksena olen joutunut muuttamaan käsityksiäni sijoittamisesta. Esimerkiksi sekoiluni shorttien kanssa vuoden 2020 maaliskuussa, hän kertoo.
Monia teitä
Sijoituksen aloittaminen ei ole monelle itsestäänselvyys, ja polkuja on monia. Finanssiala ry:n johtava asiantuntija Mariia Somerla kertoo ryhtyneensä sijoittajaksi onnistuneen sijoituspalvelun ansiosta:
− Palvelua oli helppo käyttää, joten harmitti aikoinaan, kun se loppui. Asiakkaana olin tyytyväinen, mutta ymmärrän nyt, että EQ
Onlinen markkinoille tulo vaikutti lopulta koko toimialaan.
Sijoituskirjailija ja SalkunRakentaja-bloggaaja Henri Elolla mahtui aivan ensimmäisten sijoitusten joukkoon osakkeita, jotka olisi ehkä kannattanut jättää myymättä.
− Sain lapsena vanhemmiltani pienen erän Repolan eli nykyisen UPM:n osakkeita, jotka myin noin parikymppisenä. UPM:t olisi luultavasti kannattanut pitää salkussa, hän kertoo.
Muista ainakin nämä
Lokakuussa talouden tulkit jakoivat vinkkinsä oman riskinsietokyvyn arviointiin. Sijoituskirjailija ja kouluttaja Jarkko Aho huomautti, että moni sijoittaja sortuu oman riskinsietokyvyn yliarviointiin:
− Vinkkini on, että riskinsietokyky kannattaa arvioida mieluummin vähän ala- kuin yläkanttiin. Kun salkussa on osakkeiden lisäksi myös vähäriskisiä sijoituskohteita, kuten korkoja, meno on tasaisempaa ja sijoittaja voi nukkua yönsä rauhassa.
Paitsi potentiaalisia sijoituskohteita, myös omistuksiaan kannattaa seurata säännöllisesti. Sijoituskirjailija ja Omavaraisuushaaste-bloggaaja Esa Juntunen pitää oman salkkunsa yhtiöiden määrän sellaisena, että seurannalle jää aikaa.
− Kulutan aikaa vaihtelevasti riippuen uutisvirran määrästä. Osavuosituloskautena kulutan 5–10 tuntia osavuositulosten selaamiseen, webcastien kuunteluun, analyytikoiden arvioihin per yhtiö, hän kertoo.
Säästöpankin pääekonomisti Henna Mikkonen taas nostaa esiin perusasian, joka jokaisen sijoittajan pitäisi sisäistää:
− On tärkeää ymmärtää, että riski ja tuotto kulkevat käsi kädessä. Korkean tuotto-odotuksen sijoituksissa on enemmän riskiä. Kokeneille sijoittajille tämä on tuttua, mutta yllättävän moni ei ole asiaa kuitenkin täysin sisäistänyt.