Verotus pitää ottaa huomioon kaikessa sijoitustoiminnassa. Eri sijoitusmuotojen tuoton veronalaisuudessa ja luovutusvoiton laskennassa on erilaisia sääntöjä.
Sijoitustoiminnasta saatua voittoa verotetaan yksityishenkilöllä pääomatulona. Pääomatulovero on 30 prosenttia ja yli 30 000 euroa ylittävältä osalta 34 prosenttia. Lisäksi vuoden aikana voi myydä sijoituksiaan 1 000 euron arvosta kokonaan verottomasti, jos kaiken omaisuuden yhteenlasketut luovutushinnat koko vuonna ovat enintään 1 000 euroa.
Tuoton laskemisessa ja verotuksessa on eroja sijoitusmuodosta riippuen. Veronmaksajain Keskusliitto ry:n Lakiasiainjohtaja Kati Malinen kertoo, että esimerkiksi sijoitusasunnosta saatava vuokratulo on sataprosenttisesti veronalaista tuloa, kun taas pörssiosakkeiden osingoista veroa maksetaan vain 85 prosentin osalta.
Metsätilaan sijoittaminen eroaa muista sijoitusmuodoista muun muussa siinä, että metsän hankintakuluja voi vähentää metsävähennyksenä juoksevista tuloista jo ennen kuin sijoitus myydään.
− Sen sijaan osakkeiden ja asunto-osakkeen kohdalla hankintakuluja ei voi vähentää ennen sijoituksen myyntiä, Malinen muistuttaa.
Malisen arvion mukaan piensijoittajat tietävät hyvin sijoittamiseen liittyvät verotuksen perusasiat. Helpotusta tuo se, että tavallisesti pankit ja sijoituksia välittävät yritykset laskevat voitot ja tappiot ja ilmoittavat tiedot verottajalle, jolloin itse välttyy suurimmalta vaivalta.
− Väärinymmärryksiä saattaa ilmetä esimerkiksi tonnin raja -säännön sekä hankintamenojen kohdalla. Myös myyntivoiton laskeminen voi tuottaa vaikeuksia esimerkiksi silloin, kun osakkeita on saatu perintönä, ja hankintamenoa on hankala löytää, Malinen sanoo.
Pörssiosakkeiden voiton laskennassa hankaluuksia voi aiheuttaa myös fifo-periaate.
− Sen mukaan osakkeiden myyntijärjestys on samalla arvo-osuustilillä aina vanhimmasta uusimpaan. Jos siis saman yhtiön osakkeita on ostettu eri aikoina ja niitä myydään eri aikoina, verotuksessa katsotaan ensin ostetut erät myytävän ensin. Tämä voi aiheuttaa suurtakin eroa osakesalkun keskiarvoon, sanoo Malinen.
Lisäksi yritysjärjestelyiden kohdalla sijoittajan kannattaa olla tarkkana. Esimerkiksi tilanteessa, jossa yhtiö jakautuu tai sulautuu toiseen, pitää myyntivoitto laskea itse tai ainakin tarkistaa, että pankki on ilmoittanut sen verottajalle oikein. Samoin tarkkana pitää olla silloin, jos saadaan osakkeita osinkoina tai merkintäoikeuksia, jotka myydään erikseen.
− Kaikki ne tilanteet, joissa myydään osakkeita tai muita sijoituskohteita niin, että niitä ei ole itse ostettu ja myyty täsmälleen samanlaisena, pitää olla hereillä. Oli sitten kyseessä perintö, lahja tai avioero-ositus, tai yhtiössä on tapahtunut jonkinlaisia yritysjärjestelyjä, rahastoanteja tai merkintöoikeuksien jakoa, Malinen tiivistää.
Sijoittajalla on velvollisuus pitää seurantaa tuotoista ja tappioista
Esitäytetyssä veroilmoituksessa näkyy eriteltynä jokainen kauppa rajattuun määrään asti. Pankin ilmoittamat tiedot ovat yleensä lähtökohtaisesti oikein, mutta ne kannattaa kuitenkin itsekin tarkistaa.
− Jos on tehnyt suuren määrän kauppoja, loput voi pyytää verotoimistosta nähtäväksi tai tarkastaa ne Omaverossa. Myös korjaukset voi tehdä Omaverossa tai paperilomakkeella, Malinen sanoo.
Tappiot voi vähentää luovutusvoitoista tai muista pääomatuloista tappiovuonna ja viiden seuraavan vuoden kuluessa. Jos pääomatuloa ei sinä aikana kerry, tappiot vanhenevat. Itse kannattaa varmistaa, että tappiot ovat niiden tapahtumavuoden verotuksessa oikein. Niiden vähennyksestä seuraavina vuosina huolehtii verottaja.
Vuoden lopun lähestyessä Malinen muistuttaa, että jos tälle vuodelle on osunut jokin iso myyntivoitto, vastaavasti tappiolla oleva sijoitus voi olla järkevää realisoida:
− Jos jokin sijoitus on tappiolla, kannattaa miettiä sen realisoimista tämän vuoden puolella ja vähentää tappiot tämän vuoden voitoista. Erityisesti, jos on saatu isot osingot tai muuta merkittävää pääomatuloa.
Kannattaa myös katsoa edelliset verotuspäätökset vanhojen tappioiden osalta. Jos tänä vuonna on viimeinen vähennysvuosi jollekin aiemmalle tappiolle, voi olla järkevää kotiuttaa voittoja ja hyödyntää tappion vähennys.