Nordea Venäjä -rahasto pysyy suljettuna. Monelle sijoittajalle se on ollut keino hajauttaa kehittyville markkinoille.
Maaliskuun alkupuolella Venäjä-sijoitusten arvo indeksirahastoissa kirjattiin nollaan. Markkinoilla on kuitenkin muitakin Venäjälle sijoittavia rahastoja, Nordealla esimerkiksi Nordea Venäjä, joka sijoittaa pelkästään Venäjälle.
Rahasto suljettiin, kun Moskovan pörssi meni kiinni. Nyt pörssi avautuu vähitellen, mutta Nordea Venäjä pysyy suljettuna niin kauan, kunnes ulkomaiset sijoittajat voivat käydä kauppaa normaaliin tapaan.
Helmikuun lopussa Nordea Venäjä -rahaston arvo oli 180 miljoonaa euroa, mutta sen nykyarvoa on mahdoton arvioida.
– Nyt rahastoa ei ole arvostettu, koska pörssi on kiinni, mutta arvot ovat tulleet dramaattisesti alaspäin, Nordean pohjoismaisen rahastoyhtiön Nordea Fundsin toimitusjohtaja Tanja Eronen kertoo.
Miten suomalaisten sijoittamille varoille nyt käy?
– Hyvin, hyvin vaikea sanoa. Se riippuu sotatilanteesta ja sitä myötä sanktiotilanteesta. Mutta se on varmaa, että sotatilan jatkuessa – laimeampanakin – Venäjä on täysin eristetty länsimaisista rahoitusmarkkinoista sanktioiden takia.
Erosen mukaan tilanne tekee Venäjästä yksityissijoittajalle todella epämieluisan markkinan. On kuitenkin mahdotonta ennustaa, saavatko suomalaiset sijoittamiaan varoja takaisin.
– Se riippuu Venäjän poliittisista päätöksistä ja siitä, toipuvatko kurssit. Kaikki on mahdollista. Venäjällä ei toimita sillä tavalla loogisesti kuin länsimaisilla finanssimarkkinoilla on totuttu, Eronen sanoo.
Poliittisen riskin merkitys pienempi hyvin hajautetussa salkussa
Nordea Venäjä -rahasto on Nordean pienimpiä rahastoja. Keskimääräinen sijoitus rahastossa on alle tuhat euroa.
– Se heijastelee sitä, että sijoittajat eivät ole laittaneet kaikkia rahojaan Venäjä-rahastoon, vaan se on ollut pienempi osa portfoliota, Eronen sanoo.
Venäjä-rahasto on perustettu 2000-luvun alkupuolella. Vuoden 2014 Krimin valtauksen jälkeen sijoittajat ovat havahtuneet rahaston poliittiseen riskiin.
– Sijoittajalle vuodet vuodesta 2014 eteenpäin ovat olleet tosi hyviä, ja yksityissijoittajia on tullut paljon lisää. Venäjä-rahasto on kasvanut hieman, mutta todella paljon vähemmän kuin muut rahastot ja koko markkina.
”Venäjä-rahasto on kasvanut hieman, mutta todella paljon vähemmän kuin muut rahastot ja koko markkina.”
Poliittisen riskin realisoituminen korostaa hajauttamisen merkitystä. Eronen muistuttaa, että kehittyvien markkinoiden sijoitukset eivät saisi viedä liian suurta osaa salkusta – tai olla yhden maan varassa.
– Jos sijoittaa hyvin laajaan kehittyvien markkinoiden rahastoon, siellä on todella paljon eri maita mukana. Jos sellainen rahasto on vaikka viiden prosentin painolla salkussa, yhtä maata koskeva poliittinen riski ei syö kovinkaan paljon salkun tuotosta.
Lue lisää:
Näkökulma: Sijoittamisen poliittinen riski toteutui
Näkökulma:Kriisissä tulee ajatella ja ohjeistaa skenaarioilla
Danske Bank suosittelee pysymään sijoitussuunnitelmassa