Osakepörsseissä noteerattavilla johdannaisilla käy kauppaa verrattain pieni, mutta aktiivinen joukko suomalaisia sijoittajia.
Pohjoismaiden laajimman valikoiman pörssilistattuja viputuotteita tarjoaa Nordnet, jolla on Nordean liikkeeseen laskemia omia Nordnet Markets -tuotteita, eli sertifikaatteja, minifutuureita ja Unlimited turboja, sekä muiden liikkeeseenlaskijoiden viputuotteita.
Näitä yhdistää noteeraus First North -markkinapaikalla tuotteesta riippuen Suomessa, Ruotsissa, Norjassa tai Tanskassa. Niin ollen Nordnetin välittämät johdannaistuotteet eroavat sellaisista johdannaisista, jotka noteerataan johdannaispörsseissä, kuten Eurexissa.
– Viputuotteita on laidasta laitaan. Kohde-etuutena ovat isoimmat indeksit, esimerkiksi maakohtaiset, ja osakkeet. Jenkkiosakkeilla täytyy olla rinnakkaislistaus esimerkiksi Saksassa, jotta ne pystytään hinnoittelemaan silloin, kun pörssi Yhdysvalloissa ei ole auki, Nordnetin meklari Joonas Liukkonen toteaa.
First North Finlandin viputuotteiden markkina on auki pörssipäivinä kello 9.15–21. Niillä voi ottaa kantaa myös valuuttojen ja raaka-aineiden hintojen kehitykseen.
– Huomasin omassa työssäni, että Venäjän aloitettua sodan monet raaka-ainetuotteista olivat loppuunmyytyjä lähes saman tien. Meille tuli paljon kysymyksiä, miksi ostotoimeksiannot eivät mene läpi. Esimerkiksi vehnä oli tosi kovassa huudossa, ja raaka-ainefutuurit lähtivät hurjaan nousuun. Piti osua oikeaan aikaan, jos halusi saada niitä, Liukkonen kertoo.
Vuodessa kolme sadasta sijoittaa ETP-tuotteisiin
Tammi-helmikuussa 2022 Nordnetin ETP-tuotteilla (Exchange Traded Products) kävi kauppaa reilut 6000 suomalaista sijoittajaa. Kaupankäynnin kohteena olivat Nordetin omat ja muiden liikkeeseenlaskijoiden ETP-tuotteet. Nordnetillä on hieman alle puoli miljoonaa asiakasta Suomessa, joten johdannaiskauppaa heistä kävi reilu prosentti.
Vuoden aikana ETP-tuotteilla tekee kauppaa noin kolme asiakasta sadasta. Kun tarkastellaan sijoittajia, jotka tekivät vähintään yhden pörssikaupan helmikuussa 2022, ETP-sijoittajien osuus oli kuusi prosenttia.
– Prosenttiosuus on suunnilleen sama joka kuukausi. Puhutaan siis melko pienestä, mutta aktiivisesta sijoittajajoukosta, Nordnetin maajohtaja Suvi Tuppurainen sanoo.
Vertailun vuoksi todettakoon, että noin 70 prosenttia Nordnetin asiakkaista omistaa osakkeita, 59 prosenttia rahastoja ja joka viides ETF:iä.
Osakeindeksit suosittuja helmikuussa
Helmikuussa 2022 DAX, S&P500 ja Nasdaq olivat suosituimmat kohde-etuudet.
– Asiakkaat pyrkivät luonnollisesti hyötymään laskumarkkinasta. Tammikuussa volyymia oli myös S&P500- ja Tesla-tuotteissa, Tuppurainen kertoo.
Hänen mukaansa kaikki, mitä markkinoilla tapahtuu, heijastuu top-listaan, eli suosituimmat kohde-etuudet vaihtavat paikkaa listalla kuukausittain. Viime vuonna ykkönen oli DAX ja seuraaviksi suosituimpia olivat Nasdaq, Tesla ja S&P500. Viime vuonna Nokia-johdannaisten kaupankäynti oli kiivasta Q1:llä, jolloin myös Nokia joutui mukaan niin sanottuun meemiosakkeiden pyöritykseen Gamestopin ja AMC:n kanssa.
– Raakaöljy on noussut listalla viimeisten kuuden kuukauden aikana. Myös EUR/USD on suosittu kohde-etuus. Yksittäisten yhtiöiden listalla Nokian ja Teslan jälkeen näkyy kotimaisia yhtiöitä, kuten Outokumpu, Nordea ja Neste, Tuppurainen kertoo.
Viputuotteissa 10 prosenttia kaupankäynnin volyymista
Nordnetilla viputuotteiden kaupankäynnin volyymi on kuukaudesta riippuen hieman yli tai alle kymmenen prosenttia koko pörssikaupasta.
– Luvut muuttuvat hieman kuukausittain riippuen siitä, minkä verran kansainvälistä osakekauppaa käydään, mutta johdannaisten, eli ETP:t ja Nordnet Markets -tuotteet yhteenlaskettuna, osuus pörssikaupan tuotoista on noin kymmenesosa, Tuppurainen vahvistaa.
Lisäksi Nordnetillä on muita tuottoja rahastoista, kaupankäyntiluotosta ja muista palveluista, eli kokonaistuotoista johdannaisten osuus on vain muutamia prosentteja.