Sijoittamiseen kuuluu tiettyjä ilmiöitä, jotka tuntuvat toistuvan. Aktian pääekonomisti Lasse Corin ei kuitenkaan usko, että ilmiösijoittamisella pystyisi parempaan tuottoon kuin säännöllisellä sijoittamisella.
Kesä voi olla hyvää sijoitusaikaa siinä missä mikä tahansa muukin vuodenaika. Moni kuitenkin luottaa toukokuuilmiöön (Sell in May and Go Away), jonka mukaan osakkeet kannattaa myydä toukokuussa ja palata markkinoille taas syksyllä.
Toukokuuilmiö kuuluu samaan kategoriaan tammikuu- ja viikonloppuilmiön kanssa, sanoo Aktian pääekonomisti Lasse Corin.
− Ilmiöiden ei periaatteessa tarvitse pohjautua mihinkään oikeaan asiaan. Ilmiö muodostuu, jos ihmiset uskovat siihen ja käyvät kauppaa sen pohjalta.
Hän ei kuitenkaan suosittele ilmiöiden perässä sijoittamista.
− Vaikka ilmiö olisi voitu todistaa akateemisesti, se ei tarkoita, että se toistuisi joka vuosi tai osuisi johonkin yksittäiseen osakkeeseen. Jos yrittää joku vuosi sijoittaa kovasti johonkin ilmiöön, on riski, että se realisoituu vain heikkona tai ei ollenkaan, Corin sanoo.
Hän ei usko, että ilmiösijoittamisella pystyy tekemään parempaa tuottoa kuin sillä, että sijoittaa säännöllisesti. Esimerkiksi kuukausittain sijoittava on automaattisesti mukana matalammilla ja korkeammilla jaksoilla.
Mitä kauemmin sijoittaa ajallisesti hajauttaen, sitä todennäköisemmin tulee myös hyviä osumia. Corin itse on sijoittanut osakkeisiin noin 20 vuotta. Hän mainitsee esimerkkinä säännöllisen sijoittamisen hyvästä ajoituksesta Huhtamäen, jota hän osti huhtikuussa 2009 noin kuuden euron pohjahinnalla. Tällä hetkellä Huhtamäen kurssi on 30 euron tienoilla ja kävi parhaimmillaan melkein 40 eurossa.
− Jälkikäteen ajatellen se oli hyvä sijoitus, mutta sinä hetkenä ei voinut tietää sen olevan pohja. Jos hakee vain pohjia, jää helposti vain odottavalle laidalle eikä ostoja tule välttämättä tehtyä lainkaan.
Ei tarvitse hötkyillä
Tällä hetkellä markkinoiden yleisiin näkymiin vaikuttavat eniten inflaatio ja korkeat korot. Yleinen odotusarvo on, että vuoden edetessä inflaatio hidastuu ja korot lähtevät laskuun viimeistään vuoden lopulla.
Corin pitää suurimpana riskinä tällä hetkellä sitä, etteivät odotukset toteudukaan, vaan käy päinvastoin: inflaatio ei hidastu vaan kiihtyy, ja keskuspankit joutuvat nostamaan korkoja enemmän tai ainakin pitämään ne nykyisellä tasolla odotettua pidempään.
Hän kuitenkin huomauttaa, että osakekurssien lyhytaikainen ennustaminen on mahdotonta. Jos taloudessa tapahtuu kesällä jotain yllättävää, sijoittajan ei kannata lähteä hötkyilemään.
− En lähtisi juoksemaan yksittäisten ilmiöiden tai uutisten perässä. Jo sijoittamista aloittaessa on tärkeä ymmärtää, että sijoittamiseen kuuluu tietty epävarmuus. Heiluntaa tulee, ja silloin pitäisi ymmärtää pysyä alkuperäisessä sijoitussuunnitelmassaan, Corin sanoo.
− Ei voi ylikorostaa sitä, että suurin työ pitää tehdä silloin kun alkaa sijoittamaan.