Yli 80 prosenttia asuntovelallisista laittaa rahojaan myös säästöön. Lapsiperheissä rahaa säästetään hieman vähemmän.
Aiempaa useampi asuntovelallinen säästää. Asuntovelallisista 83 prosenttia kertoo Nordean kyselyssä säästävänsä, kun vielä syksyllä säästäjien osuus oli 75 prosenttia.
Vastaajista 52 prosenttia säästää säännöllisesti ja 31 prosenttia toisinaan. Suosituimmaksi säästötavaksi on noussut rahastosäästäminen, sillä 57 prosenttia vastaajista kertoo säästävänsä rahastoihin. Asuntovelallisista 50 prosenttia säästää tilille. Aiemmin heidän osuutensa oli 55 prosenttia.
Vastaajista 29 prosenttia kertoo säästävänsä osakkeisiin. Sijoitusasuntoihin säästäviä on yhdeksän prosenttia.
− Olemme pankissa huomanneet, että kuukausisäästäjien määrä kasvaa edelleen tasaisesti ja esimerkiksi kuukausisäästösopimus rahastoon on suosittu vaihtoehto. Asuntolainan takaisinmaksuaika on usein pitkä, parikymmentä vuotta, ja siinä ajassa rahastosäästämisen tuottopotentiaali on paljon parempi kuin säästötilin. Säästötileissä useimmat arvostavat puolestaan joustavuutta eli mahdollisuutta saada rahat tarvittaessa käyttöön, sanoo Nordean henkilöasiakasliiketoiminnan johtaja Jani Eloranta.
Vaikka lapsiperheillä jää säästöön pienempiä summia, niistäkin suurin osa (84 prosenttia) pitää kiinni säästämisestä asuntolainan maksamisen ohella. Summa on tyypillisesti 50–99 euroa kuukaudessa, kun kaikkien suomalaisten asuntovelallisten kuukaudessa säästämä summa on useimmiten 100–149 euroa.
− Paras aika aloittaa kuukausittainen rahastosäästäminen oli eilen ja toiseksi paras on tänään. Säästämisen voi aloittaa pienelläkin summalla. Tärkeintä on, että aloittaa ja pääsee hyötymään korkoa korolle -ilmiöstä, Eloranta sanoo.
Perhevapaalle lyhennysvapaata
Nordea kertoo myös alkavansa tarjota perhevapaita käyttäville asuntolaina-asiakkailleen maksutonta lyhennysvapaata. Pankki kertoo haluavansa helpottaa lapsiperheiden arjen taloutta ja tukea perhevapaiden tasa-arvoisempaa jakautumista.
Ylimääräinen maksuton lyhennysvapaa on kuuden kuukauden mittainen.
− Vauva-aika on yhtä aikaa palkitsevaa ja vaativaa. Perhevapaille jääminen laskee perheen tuloja samalla kun kulut kasvavat. Korkojen ja yleisen hintatason nousun seurauksena moni lapsiperhe joutuu entistä tarkemmin suunnittelemaan arjen raha-asioitaan. Haluammekin nyt omalta osaltamme tarjota perheille mahdollisuuden suurempaan liikkumavaraan taloudessaan silloin, kun vanhempi hoitaa lasta kotona. Koemme, että maksuton ylimääräinen lyhennysvapaa on tähän hyvä keino, sanoo Nordean kehitysjohtaja Tanja Eronen.
Kelan ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastoista selviää, että vuonna 2022 vanhempainpäivärahapäivistä 88 prosenttia korvattiin naisille. Miehille korvattujen päivien luvut kasvavat hieman, mutta muihin Pohjoismaihin verrattuna suomalaiset isät käyttävät vanhempainvapaita huomattavasti vähemmän. Viidennes isistä ei pidä perhevapaita lainkaan.
Kahden vanhemman perheissä on taloudellisesti kannattavampaa, että molemmat vanhemmat käyttävät vanhempainrahapäiviä.
− Vanhemmuuden ei tulisi olla kohtuuton taloudellinen rasite. Toivomme, että uusi lyhennysvapaaetumme voisi tukea ja kannustaa asiakkaitamme käyttämään perhevapaita tasaisemmin, kun yksi kuluerä on laskuista pois. Tämä mahdollistaisi naisille tasapuolisemman urakehityksen sekä eläkekertymän ja toisaalta toinen vanhempi ei menettäisi sitä merkityksellisyyden tunnetta, jonka perhevapaa tarjoaa, Eronen sanoo.