Opintolainaa nostavien määrä on ollut kovassa kasvussa. Korkoon kannattaa kuitenkin kiinnittää erityistä huomiota.
Opintolainaa nostaneiden määrä on tuplaantunut viidessä vuodessa, paljastavat S-Pankin tilastot. Viime vuonna S-Pankin opintolaina-asiakkaiden määrä kasvoi noin kahdeksan prosenttia vuoteen 2021 verrattuna.
Kelan mukaan 55 prosenttia opintotuen saajista (174 006 opiskelijaa) nosti opintolainaa lukuvuonna 2021–2022. Esimerkiksi lukuvuonna 2018–2019 opintolainan nostajia oli reilut 156 000 opiskelijaa.
− Opintolainan tarjoamalle taloudelliselle joustolle on selkeästi ollut kysyntää viime vuosina. Monella laina menee arkisiin kustannuksiin opintojen aikana. Ensi vuoden tilastoissa nähtäneen, mikä vaikutus korkojen nousulla on, eli otetaanko opintolainaa jatkossa vähemmän vai tarvitaanko sitä entistä kipeämmin, jos elinkustannusten nousu jatkuu, S-Pankin asuntolainojen kehityspäällikkö Annemari Airaksinen sanoo.
Opintolainaa harkitsevan kannattaa ottaa huomioon korkojen nousu. Laina saattaa olla odotettua kalliimpi, jos korkotaso on maksuhetkellä korkeampi kuin lainaa nostettaessa. Lainaa aletaan tyypillisesti lyhentämään noin kahden vuoden kuluttua opintotuen päättymisestä. Korkojen maksu alkaa viimeisen pääomituksen jälkeen.
− Erityisen tärkeää olisi miettiä, ettei opintolainan lyhennys muodostu tulevaisuudessa liian suureksi, vaan rahaa jäisi myös muuhun elämiseen. Jos opintolainan maksuihin liittyy haasteita, kannattaa olla rohkeasti yhteydessä pankkiin ja keskustella asiasta, Airaksinen sanoo.
Lähes puolet säästää tai sijoittaa
Myös säästäminen ja sijoittaminen kiinnostaa opiskelijoita, kertovat S-Pankin tilastot. Vuonna 2022 S-Pankin opiskelevista opintolaina-asiakkaista 46 prosenttia käytti säästämisen ja sijoittamisen palveluita, kuten rahastosijoituksia tai Säästäjä-palvelu, jolla voi ohjata säästöön esimerkiksi S-Ryhmän bonukset tai haluamansa summan jokaisen korttioston yhteydessä. ASP-tili löytyi yhdeksältä prosentilta.
− Nollakorkoaikaan kuuli tarinoita siitä, että opintolainaa nostettiin sijoittamista varten sillä ajatuksella, että sijoituksista saatu korko on suurempi kuin opintolainasta maksettu korko. Tämä on kuitenkin riskisempää nyt, kun korot ovat nousseet. Pahimmassa tapauksessa sijoituskohde ei tuotakaan, eikä lainaa ja sen kuluja voikaan maksaa sijoituksen avulla, Airaksinen sanoo.