Ulkomaisten osinkojen verotus vaatii sijoittajalta tarkkuutta. Yksityissijoittaja voi toisinaan jopa hyötyä siitä, että osingot verotetaan ansiotuloina.
Suomessa kotimaisten osinkojen verotukseen vaikuttaa oleellisesti se, onko kyseessä julkisesti noteerattu vai noteeraamaton yhtiö.
Listaamattomista yhtiöistä maksettavaa osinkoa verotetaan sekä pääomatulona että ansiotulona siten, että kahdeksan prosentin vuotuisen tuoton ylittävä osa on ansiotulo-osinkoa. Kotimaisten pörssiyhtiöiden osingosta 85 prosenttia on pääomaveron alaista tuloa ja 15 prosenttia verovapaata.
Ulkomaiselta yhtiöltä saatua osinkoa verotetaan lähtökohtaisesti samalla tavalla kuin kotimaiselta yhtiöltä saatua osinkoa. Ulkomaisten osinkojen verotus vaatii sijoittajalta kuitenkin tarkkuutta ja aktiivisuutta. Suomella on kaksinkertaisen verotuksen poistava sopimus useimpien maiden kanssa, mutta veroa voidaan periä liikaa, jolloin sijoittaja joutuu itse perimään takaisin liikaa maksetun osuuden.
Toisinaan kuitenkin ulkomailta tuleva osinko katsotaan verotuksessa ansiotuloksi. Käytännössä syy ansiotulona verottamisesta on esimerkiksi emo-tytäryhtiödirektiivin 2 artiklan soveltumattomuus, yhteisön kotipaikka on muualla kuin ETA -alueella valtion lainsäädännön tai verosopimuksen mukaisesti, tai yhteisön asuinvaltion kanssa ei ole verosopimusta jota sovelletaan jaettuun osinkoon.
Ansiotulona verottaminen voi tulla sijoittajalle toisinaan yllätyksenä.
Esimerkiksi Oslon pörssiin listattu Seadrill ei suinkaan verotuksen näkökulmasta ole norjalainen yhtiö, sillä Seadrillin pääkonttori on Bermudalla. Pörssilistaus itsessään ei siis takaa verotuskäytäntöä, vaan osingot verotetaan yhtiön tosiasiallisen johtopaikan perusteella. Seadrillia johdetaan ETA-alueen ulkopuolelta, joten osinko on kokonaan veronalaista ansiotuloa.
Pääomatulosta maksetaan Suomessa veroa 30 prosenttia 30 000 euroon asti ja sen ylittävältä määrältä 34 prosenttia. Sijoittajalle verotus voi siis olla jopa edullisempi, jos ansiotulojen verotus jää alle 30 prosenttiin.
– Henkilöverotus on monimutkainen asia, mutta karkeasti sanoen ja edellyttäen että kaikki veronalaiset ansiotulot yhteensä jäävät alle 50 000 euron veron määrä ansiotulosta on pienempi kuin vastaavasta pääomatulosta, Verohallinnon veroasiantuntija Outi Kataja sanoo.
Suurituloiselle verotuskäytäntö ei anna armoa, sillä osingoista voi joutua maksamaan selvästi kovemman hinnan kuin pääomatulona.