Suomen Osakesäästäjät ei hyväksy Fortumin hallituksen esitystä Solidiumille suunnatusta maksuttomasta osakeannista. Asiaa käsitellään ylimääräisessä yhtiökokouksessa 23.11.2022.
Fortumin hallituksen esitys suunnatusta maksuttomasta osakeannista valtion Solidiumille perustuu Suomen valtion kanssa sovittuun siltarahoituspakettiin, jolla Fortum varmistaa likviditeettinsä sähkön hinnan nousun aiheuttamien vakuusvaatimusten nousun myötä.
Kannanotossaan 9.11.2022 Osakesäästäjät näkee positiivisena seikkana sen, että Fortumin pääomistaja tukee yhtiötä vaikeissa olosuhteissa, mutta toteaa samalla, että tuen ehdot ovat aivan liian kalliit ja se on omistaja-arvoa tuhoava muita osakkeenomistajia kohtaan.
Lainalla lähes 20 prosentin korko
Solidium tarjoaa Fortumille vuoden mittaista 2,35 miljardin euron lainapakettia. Paketin kustannus koostuu lainalle maksettavasta korosta, joka on noin 14,2 prosenttia ja lainan myöntäjälle suunnatusta ilmaisesta osakeannista, jossa tarjottaisiin 8,97 miljoonaa kappaletta Fortumin uusia osakkeita. Näiden osakkeiden arvo on noin 130 miljoonaa euroa. Laskennallisesti annettujen osakkeiden myötä siltarahan korko nousee noin 5,5 prosenttiyksikköä, eli lähes 20 prosenttiin kokonaisuudessaan.
Fortumilla ei ole voimassa osakeantivaltuutusta ja tämän vuoksi ylimääräinen yhtiökokous on kutsuttu koolle.
Fortum on omissa lausunnoissaan todennut, että kyseinen rahoitus on sen antajalle riskitöntä, koska raha käytetään teknisiin vakuuksiin, jotka automaattisesti palautuvat yhtiölle, kun niihin liittyvä sähkö on toimitettu.
Osakesäästäjien kannanoton mukaan herää kysymys siitä, miksi Fortumin kaltainen ”investment grade” yhtiö joutuu maksamamaan ”riskittömästä vuoden lainasta” yhtä paljon tai enemmän, mitä maksaa vakuudeton kulutusluotto yksityishenkilöille?
Kysymyksiä Tytti Tuppuraiselle
Osakesäästäjät vaatii Fortumilta ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraiselta vastaukset seuraaviin kysymyksiin:
1. Onko rahoitusta haettu aktiivisesti muualta, ennen kuin rahoituksesta on alettu neuvotella pääomistajan kanssa? Jos on, keneltä? Millä ehdoilla rahoitusta on mahdollisesti tarjottu?
2. Onko valtio ollut tässä aloitteellinen ja paikkaa järjestelyllä menetettyjä, jo budjetoituja osinkotuloja piittaamatta vähemmistöosakkaiden oikeuksista?
3. Miten voi olla osakeyhtiölain mukaista, että pääomistaja äänestää itselleen ilmaisia osakkeita liudentaen samalla vähemmistöosakkaiden omistusta?
4. Onko Fortumissa mietitty, kuinka negatiivisen signaalin antaa rahoitusmarkkinoille, että yhtiö nostaa vuoden mittaisen lainan efektiivisesti 20 prosentin korolla? Pystyykö yhtiö toimimaan jatkossa markkinahintaan kansainvälisillä rahoitusmarkkinoilla?
Osakesäästäjät järjestää kokouskahvit
Fortumin hallituksen ehdotus vaatii määräenemmistön, eli 67 prosenttia, taakseen. Osakesäästäjät kehottaa kaikkia osakkeenomistajia äänestämään Fortumin hallituksen esitystä vastaan viimeistään 16.11. kello 16. Äänestä täältä
Fortumin ylimääräinen yhtiökokous pidetään 23.11.2022 kello 12 alkaen Helsingin Kulttuuritalolla osoitteessa Sturenkatu 4, Helsinki. Kokoukseen ilmoittautuneiden osakkeenomistajien vastaanottaminen aloitetaan kello 10.30. Osakesäästäjät järjestää ylimääräisen yhtiökokouksen edessä kahvituksen kello 10–11.30, sillä Fortum ei tarjoa kokouskahveja. Kahvin tarjoaa Helsingin Kahvipaahtimo.