Hajauttamisessa on Esa Juntusen mielestä tärkeintä se, että sen tekee tietoisesti. Hän uskoo, että liika hajauttaminen voi kääntyä jopa itseään vastaan.
Omavaraisuushaaste-blogistaan tuttu Esa Juntunen, 32, aloitti sijoittamisen 17-vuotiaana. Silloin hänellä ei ollut selkeää sijoitusstrategiaa, vaan nuori mies valitsi sijoituksia kuten “apina heittää tikkaa”.
Nykyään Juntunen on osakepoimija, jonka sijoitussalkusta löytyy kuutta eri osaketta. Tämän lisäksi hän omistaa omistusasunnon ja kaksi sijoitusasuntoa sekä listamaattoman työnantajansa Howden Group Holdingsin osakkeita.
Nyt puhutaan kuitenkin listayhtiöiden osakkeista. Niitä hän voisi pitää sijoitussalkussaan maksimissaan kymmentä ja minimissään kolmea yhtä aikaa. Hän ostaa osakkeita sijoitussalkkuunsa kuukausittain ja aikoo pitää niitä siellä 5–10 vuotta kerrallaan.
Juntuselle hajauttaminen tarkoittaa sitä, että hän omistaa samanaikaisesti muutamien eri yhtiöiden osakkeita, joita hän seuraa aktiivisesti itse. Hän sijoittaa Suomesta ja Yhdysvalloista löytyviin pörssiyhtiöihin ja suosii omien sanojensa mukaan tylsiä toimialoja, kuten vakuutusalaa ja tilitoimistoja. Defensiiviset osakkeet muodostavat hänen salkustaan 70 prosenttia.
Juntunen sanoo, että sijoittaessa täytyy aina hajauttaa, mutta uskoo, että tietyn pisteen jälkeen hyöty laskee ja hajauttaminen voi kääntyä jopa itseään vastaan.
− Jos sulla on sata osaketta salkussa, sulla on rahasto. Jos siinä kohtaa ostat jotain, se ei enää hajauta, vaan saattaa jopa keskittää.
Juntusen mielestä hajauttamisessa tärkeintä on se, että sitä tekee tietoisesti. Hyvänä esimerkkinä hän mainitsee maantieteellisen hajauttamisen. Maantieteellisessä hajauttamisessa pitää huomioida yrityksen pääkonttorin sijainnin sijaan se, missä maassa tai maissa yhtiö tosiasiallisesti toimii.
− Klassinen esimerkki on se, että ostaa Konetta ja ajattelee, että sijoittaa maantieteellisesti Suomeen. Tosiasiassa tällöin sijoittaa enemmän Kiinaan kuin Suomeen.
Osakesalkun suurimpia omistuksia ovat Medpace ja Talenom
Tällä hetkellä Juntusen listayhtiöistä koostuvan salkun suurin omistus on Yhdysvaltojen pörssistä löytyvä Medpace. Hyvänä kakkosena tulee Suomen pörssistä löytyvä Talenom.
Juntunen kertoo, että hän on jo muutaman kuukauden ajan pitänyt silmällä Talenomia, ja että se on hänen mielestään tällä hetkellä mielenkiintoisin yritys Suomessa.
Hän on myös seurannut viime aikoina muutamia teknologiayrityksiä, esimerkiksi Qt Groupia ja Metaa.
− Qt:ta ostin viime vuoden lopussa ja kerkesin ostaa sitä 15 000 eurolla ennen kuin arvostustaso karkasi käsistä. Halusin ostaa myös Metaa, mutta silloin ei ollut rahaa, ja nyt se on noussut joku 200 prosenttia siitä, eli vähän harmittaa.”
Juntunen valitsee uusia osakkeita sijoitussalkkuunsa siten, että hän ottaa kiinnostavilta tuntuvat yritykset aluksi seurantalistalleen. Seurantalistallaan hän asettaa osakkeelle tavoitehinnan, ja jos tavoitehinta toteutuu, hän syväsukeltaa yritykseen ja tutkii sitä tarkasti viikon tai kahden ajan.
Jos yritys vaikuttaa syväsukeltamisen jälkeen hyvältä ostolta, Juntunen tarttuu tuumasta toimeen. Mikäli yrityksen kurssi on jo kerennyt nousta yli Juntusen tavoitehinnan, se odottaa seurantalistalla seuraavaa oston paikkaa.