Suomalaiset uskovat enemmän omaan vaurastumiseensa kuin muiden vaurastumiseen, käy ilmi kyselytutkimuksesta.
Suomalaiset uskovat ainakin jossain määrin omaan vaurastumiseensa, mutta suhtautuvat hyvin epäilevästi muiden vaurastumiseen.
Asia käy ilmi LähiTapiolan kyselystä, jossa vastaajia pyydettiin arvioimaan, kasvaako vai pieneneekö heidän nettovarallisuutensa seuraavien viiden vuoden aikana.
Suomalaisista 40 prosenttia uskoo olevansa viiden vuoden päästä varakkaampia kuin nyt. Vain 15 prosenttia pitää kuitenkin todennäköisenä, että keskivertosuomalainen on samassa tilanteessa.
Vastaajista 19 prosenttia epäili köyhtyvänsä. 34 prosenttia taas uskoi tämän olevan todennäköistä suomalaisille keskimäärin.
− Aika pessimistisiä suomalaiset ovat vaurastumisensa suhteen, kun vain neljä kymmenestä uskoo nettovarallisuutensa kasvavan viidessä vuodessa. Keskivertosuomalaisten vaurastumista pidetäänkin sitten jo lähestulkoon toivottomana, sanoo yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro LähiTapiola Varainhoidosta.
Hän arvioi, että monen näkymiä synkistää hintojen nousu ja varallisuuden reaaliarvon romahdus. Se on näkynyt esimerkiksi asuntojen hintojen laskuna.
− Osaa voi huolettaa asunnon heikko arvonkehitys seuraavan viiden vuoden aikana. Pessimismiä voi selittää sekin, että kaikilla ei ole säästöjä kerryttämässä tuottoja ja myös säästämismahdollisuudet saatetaan kokea heikoiksi.
Nummiaro kertoo, että epäsuhta suomalaisten arvioissa omasta ja ”keskivertokansalaisen” taloudellisesta tulevaisuudesta näkyy muissakin tilastoissa. Esimerkiksi kuluttajien luottamusta tarkasteltaessa oman talouden näkymät arvioidaan yleisesti optimistisemmiksi kuin se, miltä Suomen taloustilanne näyttää.
− Jonkinlaiselta ihmismielen mysteeriltä tuo vaikuttaa. Ehkä mieli sortuu suojamekanismiin, joka laittaa uskomaan, että itse välttyy heikoilta tulemilta. Tai ehkä arvioon sisältyy ajatus siitä, että omin toimin voi vaikuttaa tulevaan.