Yhtiöiden vastuullisuusraportit ovat vaikeasti vertailtavissa. Sijoitusstrategian suunnittelussa ne eivät piensijoittajalle juuri apua tarjoa.
ESG-vastuullisuusraportit ovat byrokraattisia. Piensijoittajan voi olla vaikea saada niiden sisällöstä sellaista tietoa, jota omassa sijoitusstrategiassaan tarvitsee.
− Vastuullisuusraportista voi saada kiinnostavaa tietoa, jos haluaa perehtyä yhden yhtiön tilanteeseen, mutta salkun rakentamisessa se ei ole kustannustehokasta, Aalto-yliopiston rahoituksen professori Markku Kaustia sanoo.
Vaikka vastuullisuusraportin tiedon laatu olisi hyvää, tiedon määrä on liian iso ja vaikeasti kvantitaviisesti vertailtavissa. Esimerkiksi 500 yhtiön kerääminen salkkuun vaatisi tuhansien ESG-raporttien lukemisen.
− Tällaisen määrän epästandardien tekstien läpikäyminen ja vertailu on mahdoton tehtävä. Itse perehdyn yhtiöiden vastuullisuusraportteihin case by case, jos teen jostain firmasta analyysin, Kaustia toteaa.
ESG-asioihin perehtynyt analyytikko perehtyy kunnolla ehkä viiden yhtiön raportteihin. Tällaiseen tarkoitukseen ne ovat Kaustian mukaan hyviä. Se, kuinka paljon ja mitä tietoa raporteista nostetaan esiin asiakkailleen, jää kuitenkin analyytikoiden varaan, eikä sijoitusstrategiaa sen pohjalta voi tehdä.
Syvää ja hyvin pureskeltua analyysiä tarjoavan pankin asiakkaana piensijoittajakin voi päästä hyödyntämään raporttien sisältämää tietoa.
− Tällöin ei itse tarvitse käydä kaikkea läpi. Näin voisi myös yhdistää tietoa omaan sijoitussuunnitelmaan. Tosin pitäisi myös tietää, onko juuri tietyn pankin tarjoama tieto hyvää analyysiä, Kaustia toteaa.
Vastuullinen sijoittaminen ei ole piensijoittajalle kuitenkaan hankalaa, vaikka se ei ihan avaimet käteen -periaatteella tapahdukaan.
− Piensijoittajalle hyvä ja helpoin polku voi olla vastuulliset indeksirahastot tai ETF:t. Markkinoilla on monia tuotteita, ja kulut ovat melko pienet, Kaustia sanoo.
Esimerkiksi riippumaton rahastojen vertailutalo Morningstar on vastuullisen reittauksen markkinajohtaja ja antaa luotettavan arvion siitä, kuinka vastuullinen mikäkin rahasto on.
− Morningstarin reittaus on parempi tapa selvittää rahaston vastuullisuus kuin itse perehtyä noin 50 000 rahaston ja niiden sisältämien yhtiöiden raportteihin, sanoo Kaustia.
Myös perinteisillä rahastoilla on olemassa reittauksia, jotka kertovat rahaston vastuullisuudesta.