Miten ostaa asunto käteisellä eli ilman lainaa? Ei onnistu digitaalisella asuntokaupalla
Etsit uutta sijoitusasuntoa ja vastaasi tulee mielenkiintoinen kohde hyvällä myyntihinnalla. Tutkit kohdetta tarkemmin ja päätät, että haluat ostaa sen omilla tilivaroillasi. Teet tarjouksen, ja se hyväksytään. Kauppaa ei voida tällöin solmia DIASin kautta, koska järjestelmä vaatii, että ostaja ottaa kohteeseen pankista lainaa.
DIAS-järjestelmää kuitenkin kehitetään koko ajan, ja RE/MAXin myyntijohtaja, LKV Petri Kyllönen toivoo, että järjestelmää kehitettäisiin siten, että sen kautta voisi jatkossa tehdä myös lainoittamattomia asuntokauppoja. Jos ostaja tällä hetkellä haluaa ostaa asunnon ilman lainaa, asuntokaupat voidaan tehdä joko myyjän tai ostajan pankissa tai kiinteistönvälittäjän toimistolla.
Kyllösen mukaan pankki suostuu helpommin kaupan solmimiseen pankissa, jos myyjällä tai ostajalla on pankkiinsa hyvä asiakassuhde. Käytännössä hyvä asiakassuhde tarkoittaa, että joko myyjällä tai ostajalla on pankissaan esimerkiksi varainhoidon palveluita tai yritystoimintaa.
Kyllönen kuitenkin varoittaa, että asuntokauppojen solmiminen pankkiin voi olla haastavaa tilanteessa, jossa lainaa ei haluta nostaa.
– Jotkut pankit ovat sellaisia, että asuntokauppa ei tahdo onnistua niissä millään, jos ostaja ei ota pankista lainaa. Tämä on hämmentävä tilanne, koska taustalla voi olla pitkä asiakassuhde ja muita lainoja pankissa. Jos aikaa ei tahdo pankista järjestyä, siinä tilanteessa pystymme hoitamaan kaupan kiinteistönvälittäjän toimistolla.
Kyllönen kertoo, että asuntokauppojen tekeminen kiinteistönvälittäjien toimistolla on lisääntynyt. Hän ei ole kuullut kenenkään kiinteistönvälittäjän ottavan asuntokaupasta välittäjän toimistolla erillistä maksua, vaikka kiinteistönvälittäjän rooli on tilanteessa suurempi, koska hän joutuu tarkistamaan enemmän taustatietoja.
Kyllösen mukaan asuntokauppoja kiinteistönvälittäjän toimistolla tekevät keskimääräistä varakkaammat ostajat, jotka eivät kuitenkaan kuulu pankkien “vip-asiakkaisiin”.
– On olemassa tällainen väliinputoajaryhmä, jolla on rahaa, mutta jotka eivät saa pankista tällä hetkellä palvelua.
Jos myyjällä on lainaa, asuntokauppa tehdään myyjän pankissa
Suomen Osuuspankin henkilöasiakasliiketoiminnan johtaja Orvokki Pesonen kertoo, että tilanteessa, jossa ostaja ei halua ottaa lainaa, mutta myyjällä on kohteesta lainaa jäljellä, kaupat sovitaan tyypillisesti myyjän pankkiin. Jos taas myyjän asunto on velaton eikä ostaja halua ottaa siihen lainaa, kauppoihin ei tarvita pankkia ja se hoidetaan kiinteistönvälittäjän toimesta.
– Yleensä tämä menee näin, mutta se kuitenkin riippuu tilanteesta ja paikkakunnasta.
Pesonen kertoo, että noin kolmannes Suomen Osuuspankissa tehtävistä asunto-osakkeiden kaupoista tehdään tällä hetkellä DIAS-järjestelmän kautta. Kiinteistökauppoja on tehty DIASin kautta vain muutamia.
DIASin sivuilla kerrotaan, että kiinteistönvälittäjien heinäkuussa toteuttamista asunto-osakkeiden kaupoista 42,7 prosenttia toteutettiin DIAS-kauppana. Digitaalisen kaupan kasvuun vaikuttivat muun muassa DIAS-alustan laajennukset. Esimerkiksi toukokuusta alkaen DIAS-kauppoja ovat voineet tehdä henkilöasiakkaiden lisäksi yritysasiakkaat. Kaupankäynti alustalla alkoi kesäkuussa 2019.
Pesonen sanoo, että DIAS on vaivaton ja näppärä alusta asuntokaupan hoitamiseen. Kauppa pystytään tekemään digitaalisesti, mikä tarkoittaa sitä, ettei kaupan osapuolten tarvitse kokoontua fyysisesti saman pöydän ääreen.
Ostajan on kuitenkin hyvä muistaa, että hän ei voi tehdä asuntokauppoja DIASilla ilman lainan nostamista.