Markkinakikkailun sijaan sijoittajan kannattaa keskittyä hajauttamiseen ja varmistaa oma riskinsietokykynsä, neuvoo Evlin toimitusjohtaja.
Markkinoiden ajoittaminen voi tuntua epävarmassa taloustilanteessa houkuttelevalta, mutta niin ei kannata tehdä, sanoo Evlin toimitusjohtaja Maunu Lehtimäki. Hänen mukaansa nyt pitäisi pitää pää kylmänä.
− Tällä hetkellä olemme menossa taantumaan, ja nyt avainasemassa on erilaisten markkinaindikaattorien ja muuttujien seuraaminen. Samaan aikaan on tärkeää, että pysytään valitussa strategiassa eikä lähdetä ”ajoittamaan markkinoita” eli muuttamaan omaa toimintaa jatkuvasti markkinoiden heilahtelun mukaan. Moni ajattelee olevansa tässä hyvä, mutta historia osoittaa sen olevan vaikein taitolaji, Lehtimäki sanoo.
Hänen mukaansa sijoitusstrategiaa suunnitellessa kannattaa olla nyt erityisen rehellinen oman riskinsietokyvyn suhteen.
− Pitää osata pohtia miten reagoi, kun markkinaan väistämättä tulee negatiivisia muutoksia. Valitettavasti moni yliarvioi hermojensa riittävyyden, kunnes kohdalle osuu vähän rajumpi viikko. Sitten lähdetään muuttamaan strategiaa. Kun kerran hyppäät liikkuvasta junasta pois, et pääse enää kyytiin. Eikä tämä ole vain piensijoittajan synti, tähän sortuvat ammattilaisetkin.
Kolme skenaariota
Lehtimäki näkee, että tälle vuodelle on kolme mahdollista sijoitusnäkymiin vaikuttavaa skenaariota.
Synkin skenaario on jyrkkä lasku. Tämä voi toteutua silloin, jos maailmantalous sukeltaa odotettua syvemmälle, jäätävä talvi johtaa hallitsemattomaan markkina- ja talouskriisiin tai jos Venäjä toteuttaa pahimpia uhkakuvia. Tällöin inflaatio jää huomattavasti odotettua korkeammaksi.
Jos taas Ukrainan kriisi jatkuu ja jännitteet kasvavat edelleen, Kiinan politiikka muuttuu hyökkäävämmäksi tai inflaatiopaineet ovat edelleen korkeat, vallitsee epävarmuuden aika. Tällöin korkeat riskit pitävät taloudessa yllä epävarmuutta ja varovaisuutta.
Kolmas skenaario on positiivinen. Se tarkoittaisi Ukrainan sodan päättymistä, taloustunnelmien ja -odotusten huomattavaa paranemista ja inflaation palautumista kohti tavoitetasoja. Tällöin mahdollinen globaali taantuma jäisi lieväksi ja lyhyeksi.
Sijoittajan kannattaa ottaa huomioon nämä kaikki. Jos sijoitushorisontti kuitenkin on pitkä, sijoittajan ei välttämättä tarvitse tuijotella osake- ja pääomamarkkinoiden kehitystä.
Hajauttaminen voi olla parempi vaihtoehto. Lehtimäen mukaan se on ainoa ”ilmainen lounas”, joka sijoittajalle on enää tarjolla.
− Yksittäisten osakkeiden lisäksi kannattaa olla myös sijoituksia muihin omaisuuslajeihin. Pienempienkin sijoittajien ulottuvillekin on tullut pääomarahastoja, joiden kautta voi sijoittaa vaikkapa listaamattomiin sijoituksiin, hän sanoo.