Vastuullinen sijoitustrendi on kasvussa vastatuulista huolimatta. Epäluottamusta esiintyy myös pankkien sijoitustuotteita kohtaan.
ESG-vastuullisuusraportointi on ollut vastatuulessa Euroopassa, vaikka sijoittamisessa vastuullisuustrendi jatkuukin. Aalto-yliopiston rahoituksen professori Markku Kaustia kertoo, että vastustus lähti liikkeelle USA:sta, jossa se kilpistyy woke capitalism -ajatukseen.
− USA:ssa iso osa porukasta on sitä mieltä, että kaikki liberaalihömpötys on mennyt liian pitkälle ja tarvitaan perinteistä tapaa toimia. Vastuullisuus on onnistuttu niputtamaan tähän, hän kertoo.
− Pahimmillaan on menty New Hampshiren republikaaniedustajien lakialoitteessa niin pitkälle, että ESG-vastuullisuusasioita määrätyissä tilanteissa huomioivia sijoittajia uhkaisi vähintään yhden vuoden vankeus.
Lakialoite ei mennyt läpi, mutta tämänkaltaiset ehdotukset voivat kuitenkin vaikuttaa monen piensijoittajankin ajatteluun, vaikka he haluaisivatkin sijoittaa vastuullisesti. Pelkona on myös, että pankkien sijoitustuotteet ovat hyviä pankin kannalta, mutta eivät sijoittajan näkökulmasta.
− Pankit eivät halua sijoittamisen kuulostavan liian helpolta, koska sellainen ei ole pankeille tuottavaa. Asiakkaan kulut ovat helpossa sijoittamisessa paljon alhaisemmat kuin kompleksisessa sijoittamisessa, kertoo Kaustia.
Tilanne kuulostaa vaikealta piensijoittajan kannalta, mutta sitä se ei ole. Pitkään vastustaneet isot pankit ovat viimein alkaneet tarjota kuluttajan kannalta järkeviä vastuullisia sijoitustuotteita, vaikka se ei olisikaan pankin etu.
− Helpolla tavalla pankit eivät kuitenkaan tietoa vastuullisesta sijoittamisesta tarjoa, vaan piensijoittajan pitää olla itse aktiviinen tiedon etsimisessä, Kaustia toteaa. Esimerkiksi vastuullisesta ETF-indeksirahastosta kiinnostunut piensijoittaja voi kysyä pankiltaan Morningstarin vastuullisuusreittausta ja valita, kuinka monen tähden rahastoon tekee sijoitussopimuksen. Myös suurilla pankeilla voi olla oma vastuullisuuspisteytys rahastoilleen, jonka voi löytää rahaston avaintiedoista.