Tekoäly lunastaa hiljalleen niitä lupauksia, joita siihen on vuosikymmenten saatossa kohdistettu.
Tekoäly on soluttautunut kuin huomaamatta osaksi monien toimialojen arkea ja digipalveluita.
Tämä kirjo näkyy myös tekoälyratkaisuihin ja -palveluihin erikoistuneen Silo AI:n referensseissä. Yhtiö on vuosien varrella rakentanut muun muassa Finnairille lentoliikenteen tilannekuvaa kartoittavan työkalun, Rambollille puhdistamojen vedenlaatua parantavan ratkaisun ja auttanut Kemiraa tuotantoprosessien valvonnassa. Saksalainen finanssitalo Allianz puolestaan käyttää Silon hiomaa mediaseurantatyökalua.
– Tekoälyä on sen ensimmäisessä aallossa tuotu lähinnä tylsiin, työteliäisiin ja yksitoikkoisiin työtehtäviin sekä olosuhteisiin, jonne ihmisillä ei ole asiaa. Suurimmat hyödyt saadaan kuitenkin bisneksen kannalta kriittisimmissä kohteissa eli tuotteissa ja palveluissa, logistiikassa, varastonhallinnassa ja erilaisissa tukitoiminnoissa, Silo AI:n operatiivinen johtaja Jaakko Vainio selvittää.
Mihin sitten piensijoittajan kannattaisi alkavassa tekoälybuumissa kiinnittää huomionsa?
Parhaat resurssit tekoälyn opettamiseen ja hyödyntämiseen ovat yleensä eri toimialojen suurimmilla yhtiöillä, mutta tekoäly tarjoaa omat kasvusaumansa myös ketterille ja innovatiivisille haastajille.
Tietokirjailija ja konsultti Antti Merilehdon mukaan ensimmäisinä hillotolpalle ehtivät Googlen ja Microsoftin kaltaisen jättien lisäksi konsulttitalot, joilla riittää lähivuosina koulutusurakkaa. Todennäköisimpiä kasvajia ovat yritykset, joiden henkilöstöstä yli puolet tekee tietotyötä.
– Kannattaa myös seurata, miten yhtiöt viestivät tekoälyn hyödyntämisestä ja tehdäänkö siihen liittyviä johtajanimityksiä. Kilpailuetua syntyy vasta sitten, kun tekoälyä opitaan aidosti myös käyttämään, Merilehto vinkkaa.
Lue koko juttu 15.12. ilmestyvästä Viisaasta Rahasta.