Suomen Pankki ennusti viime vuoden joulukuussa, että vuonna 2023 Suomi kohtaa lievän taantuman. Syyt taantuman taustalla ovat Venäjän hyökkäyssodan aiheuttama energiakriisi ja elinkustannusten nopea nousu.
Pyysin ChatGPT:ltä neuvoa kysymyksellä “Miten sijoittaa taantumassa?” Näin se vastasi.
Taantuma voi olla haastava aika sijoittamiselle, mutta on joitakin asioita, jotka voit ottaa huomioon sijoituspäätöksissäsi. Tässä muutamia vinkkejä:
Harkitse pitkän aikavälin sijoituksia: Taantuma on yleensä lyhytaikainen ilmiö, joten sijoittaminen pitkällä aikavälillä voi auttaa sinua selviytymään vaikeasta ajasta.
Etsi defensiivisiä sijoituskohteita: defensiiviset sijoituskohteet, kuten terveydenhuolto, vesi- ja jätehuolto, kulutustavarat ja telekommunikaatio, voivat olla hyvä sijoitusvaihtoehto taantuman aikana, koska ne ovat vähemmän alttiita markkinoiden heilahteluille.
Harkitse osinkosijoituksia: Osingot voivat olla tärkeä tulonlähde sijoittajille taantuman aikana. Yritykset, joilla on vakaat osingot, voivat olla hyvä sijoitusvaihtoehto.
Vältä velkaantuneita yrityksiä: Yritykset, joilla on paljon velkaa, voivat olla haavoittuvia taantuman aikana, joten on tärkeää välttää tällaisia sijoituskohteita.
Harkitse hajauttamista: Sijoittamalla eri omaisuuslajeihin, kuten osakkeisiin, joukkovelkakirjoihin ja kiinteistöihin, voit hajauttaa riskiä ja suojata sijoitustasi.
On tärkeää muistaa, että taantumassa sijoittaminen on aina riskialtista. Jos olet epävarma sijoituspäätöksistäsi, on aina hyvä neuvotella ammattilaisen kanssa.
Kaisa Kivipelto näkee ChatGPT:n vastauksissa puutteita
Danske Bankin senioristrategi Kaisa Kivipelto on tekoälyn kanssa samaa mieltä siitä, että myös taantumassa kannattaa suosia pitkän aikavälin sijoituksia.
− Varsinkin jos osakkeisiin sijoittaa, kannattaa pitää pitkä aikaväli mielessä. Siten on mahdollista päästä pitkän aikavälin tavoitteeseen ja saavuttaa korkoa korolle.
Pelkästään defensiivisiin osakkeisiin Kivipelto ei taantumassa sijoittaisi.
− Tekoälyn vastauksen laatu meni tässä pieleen. Ennen taantumaa osakemarkkina ennakoi tulevaa, ja silloin defensiiviset osakkeet toimivat aika hyvin. Taantuman keskellä sijoittajan kannattaisi miettiä syklisempiä vaihtoehtoja. Jos pitää koko taantuman kiinni vain defensiivisistä osakkeita, jää paitsi osakemarkkinoiden nousukäänteestä.
Sijoituksia osinkoa maksaviin yrityksiin senioristrategi ei pidä huonona vinkkinä, mutta jokseenkin epävarmana.
− Sieltä voi saada tuottoa, mutta täytyy myös muistaa, että osinkolupaus ei ole varma. Yhtiö voi aina leikata osinkoja tai jättää ne kokonaan maksamatta, jos tilanne näyttää heikolta. Jos esimerkiksi yrityksen liikevaihto on laskussa tai kannattavuus romahtanut, ei sen ole järkevää maksaa osinkoja ulos ja ottaa sen jälkeen velkarahaa rahoittaakseen toimintaansa.
Yleensä taantumassa korot laskevat, mutta nykyisessä taantumassa korot poikkeuksellisesti nousevat. Tästä syystä yrityksen velkaantuneisuuden tutkiminen on erityisesti osakepoimijalle tärkeää.
− Voi esimerkiksi katsoa, kuinka paljon velkaa yrityksellä on suhteessa sen arvoon tai laskea gearing-suhteita. Velkaantuneisuuteen ei ole olemassa yhtä nyrkkisääntöä, sillä eri toimialoilla ja erityyppisillä yhtiöillä eri määrä velkaa on hyväksyttävää.
Hajauttamista eri omaisuuslajeihin Kivipelto suosittelee, mutta ei yleisen taloustilanteen, vaan oman henkilökohtaisen tilanteen mukaan.
− Esimerkiksi jos omistaa oman asunnon, ei välttämättä halua ottaa lisää asuntoihin liittyvää riskiä ostamalla sijoitusasuntoa tai asuntorahastoa. Eivät kiinteistöt ole automaattisesti hyvä lisäys sijoitussalkkuun, koska muun muassa koron nostot vaikuttavat kiinteistöjen hintoihin ja vuokratuottoihin.