Metsän omistaminen osakeyhtiön kautta on Suomessa melko harvinaista. Yksi syy voi olla se, että yksityistä metsän omistamista tuetaan Suomessa monin tavoin.
Metsä vai kulta?
Tätä Nordic Business Group Oy:n perustaja Hans-Peter Siefen mietti yhdessä yhtiökumppaninsa kanssa, kun he halusivat hajauttaa osakeyhtiön sijoitusvarallisuutta uuteen omaisuusluokkaan.
Osakeyhtiön sijoitussalkusta löytyi jo suoria osakkeita, indeksejä, korkoja ja kiinteistöjä. Metsä valittiin kullan sijaan, koska metsä kasvaa, tarjoaa luontoarvoja ja sitoo hiiltä. Metsä antaa myös suojaa inflaatiota vastaan.
Metsää salkkuun alettiin ostamaan kolme vuotta sitten, ja tällä hetkellä sen osuus sijoitussalkussa on hieman yli kymmenen prosenttia. Metsän ostamista on tarkoitus jatkaa, kunnes sen osuus sijoitussalkussa on 16 prosenttia.
Metsää on tarkoitus pitää mukana pitkään.
− Myimme metsää pois vuosi sitten Ukrainan sodan järkytyksen takia. Meillä oli tuolloin iso prosentti sijoitusvarallisuudesta kiinni kiinteistöissä ja metsissä, ja haluttiin keventää salkun geopoliittista riskiä. Kun jälkikäteen ajattelee, myytiin metsää pois turhaan. Nyt on ostettu metsää takaisin, eikä meillä ole aikeita myydä sitä pois.
Luonnonvarakeskuksen ennakkotietojen mukaan koko Suomen puuntuotannon sijoitustuotto oli viime vuonna 6,32 prosenttia. Vuonna 2021 se oli 12,11 prosenttia.
Ulkopuolinen asiantuntija apuna ostoissa ja hoitotoimenpiteissä
Siefen ja hänen yhtiökumppaninsa ovat sijoittaneet metsään ostamalla suoria metsäkiinteistöjä. Kaikki metsät sijaitsevat Keski-Suomessa tietyllä säteellä Jyväskylästä itään ja ovat puutyypiltään mäntyvaltaisia.
Metsän ostamisessa, metsänhoitotoimenpiteiden suunnittelussa ja niiden toteuttamisessa yhtiökumppanit ovat hyödyntäneet ulkopuolista asiantuntijaa.
Siefen ja hänen yhtiökumppaninsa määrittelevät tavoitteet, joiden mukaan asiantuntija suosittelee heille sopivia metsäpalstoja.
− Suunnilleen neljän prosentin pintaa tuotto on ollut niissä kohteissa, mitä ollaan ostettu. Neljä prosenttia on ollut meidän vuosituottovaade. Toki näistä täytyy laskea pois suojeltavat metsäalueet.
Yhtiökumppanit ovat innostuneet metsästä niin kovasti, että he ovat päättäneet keskittää Nordic Business Groupin tulevien vuosien hyväntekeväisyystoimenpiteet metsänsuojeluun.
Pari ensimmäistä metsänsuojeluselvitystä on jo lähetetty ELY-keskukselle.
Metsän omistaminen osakeyhtiön kautta vähäistä
Luonnonvarakeskuksen tilasto kertoo, että vuoden 2016 lopussa osakeyhtiöt omistivat Suomen metsämaan pinta-alasta kahdeksan prosenttia, kun yksityisomistajien hallussa oli 60 prosenttia.
Mikäli tilastot eivät ole muuttuneet merkittävästi vuodesta 2016, metsän omistaminen osakeyhtiön kautta on Suomessa melko harvinaista. Yksi syy voi olla se, että yksityistä metsän omistamista tuetaan Suomessa monin tavoin. Esimerkiksi Kemera-tuki koskee vain yksityisten maanomistajien metsänhoitoa.
Siefen kertoo, että he ostivat metsää osakeyhtiölle, koska halusivat hajauttaa nimenomaan osakeyhtiön sijoitussalkkua. Hän ei henkilökohtaisesti, ainakaan vielä, omista metsää.
− Metsä on kiinnostanut viimeiset pari vuotta enemmän kuin muut omaisuusluokat. Tietysti sen takia, kun se on niin uutta, mutta myös siksi, koska metsään sijoittaminen tuntuu merkitykselliseltä.
Metsäsijoittamiseen liittyvää materiaalia on saatavilla vähän, mistä syystä Siefen on miettinyt aiheeseen liittyvien podcast-jaksojen ja blogien tuottamista Nordic Business Group Oy:n omistamaan Sijoitusoveen.
− Jos esimerkiksi yrittää googlettaa, kuinka lasketaan tuotto metsälle, löytyy verkosta aika vähän hyvää materiaalia. Mielestäni metsäsijoittaminen on vielä lapsenkengissä, mutta uskon, että se nostaa päätään.