Mitä isompi sijoitussalkku, sen parempaa hajautusta listaamattomista yhtiöistä voisaada. Markkina on riskinen, mutta listaamattomien yhtiöiden rahastot myös tasaavat riskiä.
Listaamattomiin yhtiöihin sijoittaminen vaatii kokemusta ja riskinsietokykyä. Suomessa kaupankäynti listaamattomien yhtiöiden osakkeilla on ollut vaikeaa sen jälkeen, kun Privanetin toiminta lakkautettiin vuonna 2021.
Suomessa on kuitenkin lukuisia rahastoja, joiden kautta voi sijoittaa listaamattomiin yhtiöihin. Osassa rahastoista listaamattomat yhtiöt ovat vain yksi osa sijoitusportfoliota, osa taas sijoittaa kaikki varat listaamattomiin.
Yksi jälkimmäisistä on viime kesänä perustettu S-Pankin Global Private Assets Erikoissijoitusrahasto, joka on yhdeksän kuukauden aikana kerännyt noin 50 miljoonaa euroa sijoitusvarallisuutta. Se on syöttörahasto, jonka kohderahasto on yhdysvaltalainen Hamilton Lane Global Private Assets -rahasto. Kohderahastossa on sijoituksia tällä hetkellä yli 2 miljardia.
Listasimme viisi syytä, miksi rahasto voi olla sijoittajan kannalta parempi vaihtoehto kuin suorat sijoitukset listaamattomiin yhtiöihin.
1.Rahasto on sijoittajalle helpompi vaihtoehto
Suora sijoittaminen listaamattomiin yhtiöihin vaatii paljon osaamista sekä aikaa sijoituskohteisiin perehtymiseen.
– Ihan samalla tavalla kuin pörssilistatuissa, mutta se on ehkä vielä vaikeampaa listaamattomissa, kun tieto ei ole niin määrämuotoista kuin esimerkiksi pörssiin listattujen sijoitusten osalta, S-Pankki Rahastoyhtiön toimitusjohtaja Teri Heilala sanoo.
2. Sijoittaja pääsee kiinni laajempaan tarjoomaan
Listaamattomien sijoitustuotteiden löytäminen on melko vaikeaa nykyisin, kun yhteistä markkinapaikkaa ei ole. Se vaatii verkostoja ja perehtyneisyyttä.
– Parhaisiin kohteisiin yksityissijoittajalla ei edes välttämättä ole pääsyä. Myös kansainvälisen hajautuksen hakeminen omatoimisilla sijoituksilla on erittäin vaikeaa.
3. Rahastolla on parempi likviditeetti
Listaamattomien arvopapereiden löytäminen voi olla vaikeaa, mutta vielä vaikeampaa voi olla löytää niille ostaja siinä vaiheessa, kun sijoituksestaan haluaisi luopua.
– Pörssiosakkeita tai rahastoja voi merkitä ja lunastaa hyvinkin joustavasti, mutta listaamattomalla puolella ei lähtökohtaisesti välttämättä ole minkäänlaista markkinaa. Sijoituksista eroon pääseminen voi olla hyvin hankalaa.
4. Vähemmän hallinnollista työtä
Rahastosijoituksen etuna suoriin sijoituksiin verrattuna on hallinnollisen työn puuttuminen.
– Rahastossa ei käytännössä ole hallinnollista työtä: ei sijoitussitoumuksia, ei rahakutsuja, ei palautuksia. Siellä on vain kuukausittainen merkintä- ja lunastusmahdollisuus, Heilala sanoo ja viittaa S-Pankin omaan GPA-rahastoon.
Joissakin rahastoissa merkintä on mahdollista vain muutamia kertoja vuodessa.
5. Pienempi volatiliteetti
Laajasti hajautetulla private equity -markkinalla volatiliteetti on huomattavasti pienempää kuin pörssissä. S-Pankin GPA-rahaston suurin pudotus tänä vuonna oli tammikuussa, alle 2 prosenttia. Nyt rahaston alkuvuoden tuotto on jo noussut takaisin plussalle
– Kyllä tämä merkittävästi vähemmän reagoi markkinauutisiin kuin perinteisemmät osakeindeksit ja -rahastot, Heilala sanoo.
– Mutta ei tämä mitenkään immuuni sille ole. Ihan samalla tavalla esimerkiksi inflaatio vaikuttaa listaamattomiin yhtiöihin. Jos markkinoilla on paljon pelkoa ja osakekurssit tulevat alas, kyllä se jollakin tavalla heijastelee myös tähän listaamattomien markkinaan, Heilala sanoo.
Muista: riskit ovat huomattavia
S-Pankin GPA-rahastossa minimimerkintä on 125 000 euroa. Se karsii jo melkoisen joukon sijoittajia. Heilalan mukaan rahastoon voivat sijoittaa sekä ammattimaiset että ei-ammattimaiset sijoittajat, joilla on tarvittava sijoituskokemus sekä riskinsietokyky. Sijoittajan pitää myös ymmärtää rahaston sijoitustoimintaa tiettyyn pisteeseen asti. Se, mikä katsotaan riittäväksi kokemukseksi, määritellään yksilöllisesti.
Heilala korostaa hajautuksen merkitystä.
– Missään nimessä listaamattomiin sijoituksiin ei kannata laittaa valtaosaa varoistaan. Sijoitussalkun hajauttaminen varsinkin tällaisessa tilanteessa, kun markkinoilla on paljon epävarmuutta, on erittäin tärkeää, hän muistuttaa.