Loma-asuntosijoittaminen koostuu monesta eri palasesta. Mitä paremmin ne hallitsee, sitä kannattavampaa toiminta on.
− Soittaa minulle! Tämä on lempiaiheeni ja konsultoin mielelläni. Myös nettisivuni Huvilaherttuatar vuokra-apupalvelu auttavat kiinnostuneita alkuun, vastaa loma-asuntosijoittaja Jenni Ohvanainen kysymykseen siitä, mistä aloittelijan kannattaisi lähteä liikkeelle.
Ohvanaisen mukaan loma-asuntosijoittaminen koostuu monesta eri palasesta, joiden hallinta auttaa nostamaan viivan alle jäävää lukua:
− Pitää olla hallussa talousajattelu, sijoitusajattelu sekä käytännönajattelu, siksi alussa kannattaa panostaa tiedon ja taidon hankintaan. Paljon hyviä oppaita löytyy Youtubesta ja kirjastosta. Itse valmentaudun aktiivisesti muun muassa Varapuun valmennuksissa. Päävalmentaja Mikko Sjögren on pitkän linjan sijoittajakonkari, jonka avulla olen saanut omia palasiani järjestykseen.
Myös Airbnb-alan kokemus auttaa, sillä molemmissa löytyy samoja lainalaisuuksia.
Jos loma-asunto hankitaan lainarahalla, pankki kannattaa valita tarkasti ja selvittää lainatarjouksien yhteydessä, kuinka ne arvottavat loma-asunnon vakuutena.
− Jotkut pankit laskevat loma- ja vapaa-ajanasunnon vakuusarvoa omaksi turvakseen, huomauttaa Ohvanainen.
Jossain vaiheessa pankki voi sanoa, että henkilökohtaista lainaa ei enempää voi saada, jolloin voi tulla eteen oman yrityksen perustaminen loma-asuntojen pyörittämiseksi.
Valitse kerralla hyvä kohde, jonka myyntiä ei tarvitse harkita
Ohvanainen suosittelee isoja kohteita, jos vain oma kyky riittää ja pankkikin näyttää vihreää valoa. Juoksevia kustannuksia niissä on enemmän, mutta niitä on myös silloin, jos omistaa useita pieniä kohteita.
− Esimerkiksi lumen auraukselle hinta on sama riippumatta tien päässä olevan mökin koosta, hän vertaa.
− Itse koen helpommaksi tehdä tuottoa isoilla kohteilla kuin monella pienellä. Keskityn premium- ja luxus-tason huviloihin, jotka majoittavat yli kymmenen henkilöä. Niissä täytyy olla riittävän iso sauna sekä palju. Porealtaita kohteissani ei ole, mikä muun muassa viime vuoden sähkön hinnoilla oli hyvä ratkaisu, Ohvanainen kertoo.
Hyvää kohdetta ei kannata vain vaihtelun vuoksi myydä. Myyntiin ja uuden hankintaan liittyviin ylimääräisiin kustannuksiin Ohvanainen ei itsekään halua laittaa rahaa. Toisaalta hyvää vuokratuottoa tarjoavan kohteen voi saada helposti myytyä, jos uusi omistaja on myös kiinnostunut vuokraamisesta.
− Paljoon voi varautua tällä alalla. Pitää tuntea oma kohteensa ja vastuunsa. Vakuutukset on pidettävä ajan tasalla ja kohde kunnossa, niin että vuokraaja saa, mitä on luvattu. Konseptin luomisessa kannattaa olla tarkka, Ohvanainen vielä painottaa.