OP:n Sales Manager Joona Heinola kuvailee ETF:iä osakkeen ja rahaston risteytyksenä. ETF-rahastoja on tarjolla laaja valikoima.
ETF-rahastoon sijoittaminen tapahtuu melko samalla tavalla kuin osakkeisiin sijoittaminen eli avataan omaan pankkitiliin liitettävä arvo-osuustili, johon ETF-tuotteita ostetaan.
OP:n Sales Manager Joona Heinola kuvailee ETF:iä osakkeen ja rahaston risteytyksenä: niiden kaupankäynti tehdään kuten osakkeilla, mutta sisältö muistuttaa rahastoja.
− ETF:ien osto tapahtuu välittäjän kautta, ja niitä ostetaan aina kokonaisia kappalemääriä, kuten osakkeita. Hinta elää pitkin päivää, ja ostohinta määräytyy kaupanteon hetken mukaan, sanoo Heinola, jonka vastuualueeseen ETF:t kuuluvat.
− Rahastoa sen sijaan merkitään halutulla summalla ja merkintä toteutuu päivän päätöshinnan mukaan, jolloin sijoittaja saa merkitsemänsä summan edestä rahasto-osuuksia. Hinta päivittyy aina päivän lopussa, kun rahaston arvonlaskenta on valmis.
Markkinoilla on laaja tarjonta erilaisia ETF:iä. Esimerkiksi OP:n tarjonnassa löytyy lähes 1000 erilaista ETF-tuotetta, ja uusia lisätään aina tarvittaessa. OP:n verkkosivuilla ETF:t, rahastot ja osakkeet ovat omina luokkinaan sijoitustuotteiden kohdalla.
Kaupankäyntitilastojen mukaan puolustusteollisuus on suomalaisten ETF-sijoittajien kolmanneksi suosituin toimiala. Heinola arvelee, että Suomen liittyminen Natoon ja epävakaa globaali tilanne on saanut alan kasvattamaan kiinnostusta:
− Puolustusteollisuus on paljon tapetilla mediassakin, mutta riippuu tietysti sijoittajan mieltymyksistä, halutaanko sitä omaan salkkuun.
Myös erilaiset korkopaperit ovat suosittuja erityisesti vakaampia kohteita haluavilla sijoittajilla.
Suomen pörssin ollessa alamaissa kansainvälinen sijoittaminen on kovassa nosteessa.
− Muun muassa USA:ssa, Japanissa ja jopa Ruotsissa pörssikurssit lyövät lujaa ennätyksiä, kun Suomessa vielä odotellaan, että tilanne korjaantuu, sanoo Heinola.
ETF-rahastojen megatrendit
Heinola painottaa, että sijoittajan omista preferensseistä riippuu, mikä ETF-tuote sopii parhaiten. Alan tunteminen tuo hyvää pohjaa sijoituspäätöksen tekoon.
− Itse lämpenen teema-ETF:iin. Niistä esimerkiksi tekoäly ETF:ät ovat juuri nyt suosittuja, hän sanoo.
OP:n ETF-teemarahastoja ovat esimerkiksi robotiikka- ja tekoäly, liikkuminen ja logistiikka, väestön ikääntyminen ja terveydenhuolto, tietoturva ja kyberturvallisuus, digitalisaatio ja teknologia, puhdas vesi, vihreä siirtymä, energia, infrastruktuuri, vaurastuva keskiluokka eli luksustuotteet, kiertotalous, puolustusteollisuus sekä kryptot.
Vihreä siirtymä ETF, jossa on mukana esimerkiksi tuulivoima, on tällä hetkellä hienoisessa vastatuulessa. Yksi syy on rahan hinnan nousu, mikä vaikeuttaa alan tarvitsemien investointien kannattavuutta. Korkojen nousu ja rahan nykyhinta ovat myrkkyä pääomaintensiiviselle alalle. Samalla perinteisen energian hinta on laskenut.
− Toisaalta tämä on teema, josta puhutaan paljon. Ilmastotavoitteisiin liittyvät sopimukset, poliittiset tavoitteet sekä erityisesti USA:n vaalit varmasti vauhdittavat investointeja alalle, kun epävarmuus poistuu vaalien ratkettua ja teema aktivoituu uudelleen, Heinola kertoo.
− Riippuen vaalien tuloksesta samat syyt tietysti voivat lisätä myös riskiä toiseen suuntaan, hän huomauttaa.
Heinola uskoo, että tulevaisuudessa myös bioenergia-ETF on kova sana.
− Kyseisessä ETF:ssä Suomi on painoltaan toiseksi suurin maantieteellinen alue heti USA:n jälkeen. Suurimmista omistuksista löytyvät kotimaiset Neste sekä UPM Kymmene.
Mahdollisuuksia eri trendien parissa on. Osassa on potentiaalia ja osa on vielä uusia aloja, joita halutaan esitellä ja kehitellä.
− Sijoittajat haluavat löytää tulevaisuuden voittajatrendit mahdollisimman ajoissa. Tutustumalla erilaisiin megatrendeihin on sijoittaja lähempänä seuraavan ”tekoälyteeman” löytämistä, Heinola kertoo.
Erilaisista megatrendeistä löytyy OP:n sivuilta kooste. Siitä selviää, kuinka niihin sijoitetaan ja millaisia mahdollisuuksia on. Koosteen voi nähdä ilman sisäänkirjautumista.