Talouden tulkit kertovat, millaisia muutoksia uskovat tekoälyn ja koneoppimisen tuovan sijoitusmaailmaan.
Tekoälyn uskotaan olevan suurin mullistus sitten internetin. Sillä on varmasti omat vaikutuksensa myös sijoitusmaailmaan, mutta millaiset?
”Nythän erilaiset AI -osakkeet ovat monen suosiossa. Varmasti sieltä löytyy myös tulevaisuuden voittajia, mutta teeman ympärillä on myös paljon hypeä.
Moni varmaan yrittää tekoälyn avulla löytää sijoitusstrategioita, jotka tuottaisivat ”takuuvarmasti” hyvin. Lyhyellä tähtäimellä se voikin onnistua, mutta epäilen kyllä vahvasti, että markkinat ovat sen verran tehokkaat, että mikään strategia ei pitkässä juoksussa voi tuottaa reilusti ylituottoa.
Yksittäisten osakkeiden seuraajille tekoäly voi tuoda apua osakkeiden analysointiin ja valintaan.
Itse toivoisin, että tekoäly toisi viisautta siihen, että jokaiselle ihmiselle löytyisi ”oma paras” sijoituskohde kunkin arvot, asenteet, tavoitteet, psykologiset tekijät yms. huomioiden. Ihmisen mieli on niin kompleksinen vyyhti, että paraskaan sijoituskartoitus ei varmasti vielä tällä hetkellä siihen.”
Henna Mikkonen, pääekonomisti, Säästöpankki
”Toimin päivätyökseni ohjelmistoautomaation, -robotiikan ja tekoälyn kehittämisen parissa ja koen, että kuten kaikessa teknologiassa, myös tekoälyssä yliarvioidaan teknologian lyhytaikaisia vaikutuksia, mutta aliarvioidaan pitkäaikaisia vaikutuksia. Koneoppimista itsessään on käytetty jo vuosikymmeniä sijoitusmaailmassa isoimpien hedge fundien toimesta, joten siinä ei sinällään ole mitään uutta. Uusinta teknologiaa käytetäänkin usein juuri isojen varainhoitotalojen toimesta, koska ne pyrkivät aina löytämään etenkin lyhytjänteiseen kaupankäyntiin pientä etua.
Pitkäjänteiselle yksityissijoittajille tekoälyn ja koneoppimisen nousu valtavirtaan ei sinällään tuo lyhyellä aikavälillä mitään muuta kuin vaarallista hypea ja epärationaalisia kurssinousuja. Mahdollisuuksista paras on se, että uusien sijoituskohteiden analysointi sekä löytäminen todennäköisesti helpottuu kaikille sijoittajille, koska etenkin kielimallia pystytään löytämään erilaisia sijoitusideoita, yrityksiä jne. tehokkaammin kuin puhtaasti googlaamalla.”
Esa Juntunen, sijoituskirjailija ja Omavaraisuushaaste-bloggaaja
”Tekoäly tulee varmasti muuttamaan sijoitusmaailmaa, muttei välttämättä niin paljon kuin kuvitellaan. Tekoäly ei auta ennustamaan osakekursseja, mutta se tehostaa sijoittamisen suunnittelua ja salkunhoitoa. Digitaaliset varainhoitopalvelut ja roboneuvojat ovat tästä jo tänä päivänä hyvä esimerkki.
Uskon, että tekoäly tulee demokratisoimaan sijoittamista ennen näkemättömällä tavalla. Hyvänä esimerkkinä toimii niin sanottu suora indeksointi (direct indexing), jonka suosio on kasvussa etenkin Yhdysvalloissa. Siinä sijoittajalle räätälöidään henkilökohtaisten mieltymysten mukainen indeksisalkku suoria osakkeita hyödyntäen. Koska sijoittaja omistaa osakkeet suoraan eikä ETF:n kautta, esimerkiksi henkilökohtaisen verosuunnittelun mahdollisuudet paranevat. Aiemmin tämän tyyppistä palvelua on tarjottu vain ammattilaisille tai hyvin varakkaille yksityishenkilöille. Tekoälyn avulla palvelun toteuttaminen suurille massoille on helppoa ja kustannustehokasta.
Tekoäly on kuitenkin vain työkalu. Sijoittajan on ymmärrettävä, miten se toimii, millaisia algoritmeja se käyttää ja millaisia vahvuuksia ja heikkouksia sillä on. Alan ammattilaisten ja viranomaisten on seurattava sijoittamiseen tarkoitettujen tekoälyohjelmistojen kehitystä kriittisesti. Jos tekoäly tekee virheitä tai aiheuttaa häiriöitä markkinoilla, tilanteeseen on puututtava nopeasti.”
Jarkko Aho, sijoituskirjailija ja kouluttaja