Yhtiöön tutustuminen on tärkeää erityisesti sijoituspäätöstä tehdessä, mutta seurantaa ei kannata unohtaa oston jälkeenkään.
Ostettavat osakkeet kannattaa valita huolella: mitä enemmän yhtiötä tuntee, sitä parempi. Tämä ei kuitenkaan vielä riitä, vaan omistamiaan yhtiöitä kannattaisi seurata jatkossakin.
Tällä viikolla talouden tulkit paljastavat, kuinka paljon käyttävät aikaa omistamiensa yhtiöiden seurantaan.
”Kulutan aikaa vaihtelevasti riippuen uutisvirran määrästä. Osavuosituloskautena kulutan 5–10 tuntia osavuositulosten selaamiseen, webcastien kuunteluun, analyytikoiden arvioihin per yhtiö. Tämän takia myös pyrin pitämään salkkuni aina alle kymmenessä osakkeessa, jotta minulla jää aikaa yhtiöiden analysointiin. Jos ei ole tuloskausi, seuraan yhtiöiden uutisvirtaa. Pyrin tekemään sitä pari kertaa viikossa, en edes päivittäin.”
Esa Juntunen, sijoituskirjailija ja Omavaraisuushaaste-bloggaaja
”En käytä erityisen paljon aikaa, ellen sitten kirjoita juttua. Tuloskatsauksia seuraan yleisellä tasolla ja osinkojen kehitystä. Toki myös osingon maksupäivät yrittäjänä kiinnostavat, koska peruspalkka ei ole niin iso. Päivitän salkun yhtiöiden tiettyjä tunnuslukuja taulukkolaskennassa suunnilleen kerran vuodessa.”
Henri Elo, sijoituskirjailija ja SalkunRakentaja-bloggaaja
”Sijoittamisessa on se hyvä puoli, että siihen voi käyttää ihan niin paljon tai ihan niin vähän aikaa kuin itse haluaa riippuen omasta strategiasta. Opiskeluaikoina passiivinen indeksisijoittaminen toimi hyvin, sillä tein opintojen ohella paljon töitä, eikä aikaa aktiivisemmalle sijoittamiselle juurikaan ollut. Nykyisin yritysmaailmaa tulee seurattua tarkasti myös töiden puolesta. Tunnen omistamani yhtiöt jo niin hyvin, että tässä vaiheessa riittää mainiosti, kun luen kvartaaliraportit ja vuosikertomukset. Seurantaprosessini on hioutunut vuosien saatossa aika suoraviivaiseksi ja tehokkaaksi.
Suorien osakesijoitusten salkussani on tyypillisesti vain 10–15 yhtiötä, joten näin pienen määrän seuraaminen ei ole kovin aikaa vievää. Enemmän aikaa saa halutessaan uppoamaan uusien sijoituskohteiden etsintään. Tätä en kuitenkaan tee jatkuvasti, vaan ajoitan tutkimustyön kausille, jolloin työrintamalla on hiljaisempaa. Kesälomalla syntyy yleensä eniten uusia sijoitusideoita.”
Jarkko Aho, sijoituskirjailija ja kouluttaja