Vuoden 2023 Nuori sijoittaja Henri Hoskonen innostui veljen kannustamana sijoittamaan pienen siivun salkustaan myös kryptovaluuttoihin. Kuten muussakin sijoittamisessa, myös kryptovaluutoissa riskien hallinta perustuu hajauttamiseen ja eritoten huolelliseen esiselvitystyöhön.
Ensimmäiset kryptosijoituksensa bitcoineihin Henri Hoskonen teki vuonna 2022 saatuaan perinteisestä sijoittamisesta kokemusta jo muutaman vuoden ajan.
– Tällä tavalla sain myös luotua lisää hajautusta salkkuuni. Kryptovaluuttoja tuli salkkuuni myös kuunneltuani juuri kryptoja käsittelevää podcastia. Aloitin sijoittamisen kryptoihin Coinmotion-välittäjän kautta, ensimmäiset sijoitukseni olivat Bitcoin, Ethereum, Litecoin ja AAVE, Hoskonen muistelee.
Kryptovaluutta on digitaalinen tai virtuaalinen valuutta, eivätkä ne ole keskuspankin takaamia. Niiden arvo riippuu siitä, pystyvätkö liikkeeseenlaskijat huolehtimaan niiden arvosta. Nopeat muutokset kursseissa ovat houkutelleet spekulatiivisia sijoittajia, ja tämä taas aiheuttaa monissa kryptosijoittajissa epävarmuutta.
– Epävakaahan kryptovaluuttojen markkina on, liikettä tapahtuu todella paljon suuntaan jos toiseenkin. En uskalla ottaa kantaa kenenkään toisen puolesta yksittäiseen näkemykseen, onko kryptosijoittaminen kannattavaa vai ei. Kryptovaluutat ovat vielä niin uusi markkina, että ennen niihin sijoittamista kannattaa ottaa todella hyvin selvää, miten niiden markkina toimii. Mihinkään sellaiseen ei kannata sijoittaa, mistä ei itse ymmärrä yhtään mitään, Hoskonen painottaa.
”Kokeillaan ja katsotaan”
Hoskonen myöntää, etteivät kryptovaluuttojen peruslogiikka ja lohkoketjuteknologia ole täysin selviä hänelle itselleenkään.
– Olen liikkeellä kokeillaan ja katsotaan -mielellä, hän sanoo.
Erilaisia kryptovaluuttoja on tuhansia, ja niistä tunnetuimpiin kuuluvat esimerkiksi Bitcoin, Ethereum sekä Litecoin. Vaikka nimeen sisältyykin sana ”valuutta”, muistuttavat kryptovaluutat ennemminkin osakkeita kuin tavallisia valuuttoja. Ostamalla kryptovaluuttoja ostaa todellisuudessa teknologiaosakkeen, pätkän lohkoketjua ja pienen palan verkostoa.
– Itselläni on käytössä edelleen kotimaisen Coinmotion-kryptovälittäjän palvelut, mutta neuvoisin muita ottamaan oman tarpeen mukaan selvää erilaisista kaupankäyntialustoista. Hyvänä vinkkinä voin sanoa, että kulujen esimerkiksi ostaessa, myydessä tai säilyttäessä kryptovaluuttoja alustalla kannattaa olla mahdollisimman matalat, jotta ne eivät syö osuutta tuotoista.
Hoskonen painottaakin, että hänen omassakin salkussaan kryptovaluuttoihin on muihin sijoituksiin nähden kiinni vain pieni siivu. Hän ei ole kovin tiiviisti edes seurannut omien kryptosijoitustensa menestystä. Tällä hetkellä hänen ”kryptosalkussaan” on vain Bitcoinia ja Ethereumia.
– Olen vain välillä käynyt kurkkaamassa senhetkistä tilannetta. Pitkällä aikavälillä en osaa antaa näkemystä kryptosijoitusteni menestyksestä. Juuri tällä hetkellä tulos näyttää positiiviselta.