Turkulaiset oppivat aikoinaan luottamaan sijoituksissaan ”Veikon Vinkkeihin”. Veikko Karhulahti lopetti vinkkien julkisen jakamisen, mutta suostui arvioimaan Viisaan rahan toimitukselle, mihin suomalaisiin yrityksiin kannattaa nyt sijoittaa.
Veikon vinkit oli aikoinaan sijoittajille tuttu brändi. Vinkit ennustivat monta pörssivoittajaa.
Mihin suomalaisiin yhtiöihin Turun Seudun Osuuspankin sijoitustoiminnasta vastaavan pankinjohtajan toimesta eläköitynyt
Veikko Karhulahti sijoittaisi nyt? Tässä Veikon vinkit maaliskuun alussa 2024.
Valmet
− Vaikka teknologiayritys Valmet ei sijoituskohteena ole niin kauhean seksikäs, konsernilla on kuitenkin erittäin hyvät tilauskirjat, vaikka osakkeen hinta onkin tullut alaspäin huippuhinnoista. Bisnes tulee nykyään yhä enemmän huollosta ja kunnossapidosta kuin kartonkikoneiden myymisestä.
Yrityksen liikevaihto kasvaa tänä vuonna, vaikka arvostuskertoimet muihin kansainvälisiin yhtiöihin verrattuna ovatkin kaikista alhaisimpia. Valmet on myös ihan hyvä osingonmaksaja. Valmet toimii pienellä sektorilla: sellu, paperi ja kartonki, mutta on siinä kolmen suurimman toimijan joukossa kaikilla markkinoilla. Myös fuusio Nesteen kanssa tuo uutta pohjaa kasvulle.
Neste
− Jos aikoo sijoittaa isossa linjassa, ja puhutaan vihreästä energiasta, suosittelen ilman muuta Nestettä. Vaikka osakkeen kurssi tulosjulkistuksen jälkeen tulikin paljon alas, fossiilisten polttoaineiden tuotantoaan alas ajavalla Nesteellä on vahva osaaminen uusiutuvien polttoaineiden kehittämisessä.
Kun lentoteollisuus pyrkii saavuttamaan nollahiilipäästöt vuoteen 2050 mennessä, Nesteen uusiutuvilla lentopolttoaineilla on merkittävät mahdollisuudet tulevaisuudessa.
Mandatum
− Näkisin Sammosta omaksi pörssiyhtiöksi irtautuneen finanssiyhtiö Mandatumin ihan hyvänä korkovarainhoitajana, joka on mahdollisesti laajenemassakin. Odotan Mandatumilta vielä yrityskauppojakin kuluvan vuoden aikana.
Mandatum ei tule olemaan mikään kurssiraketti, mutta sen vapautuva pääoma mahdollistaa lähivuosien avokätisen osingonmaksun. Myös irtaantuminen Saxo Bankista ka Enentosta mahdollistaisi ennusteitakin suuremman osingonmaksun.
Kempower
− Vaikka sähköautojen latausasemia valmistavan Kempowerin kurssi onkin ollut rajussa laskussa, itse ottaisin ehdottomasti salkkuuni sen osakkeita. Sähköautojen määrä kasvaa ja samalla kasvaa myös latausinfran tarve.
Kempowerin teknologia on muita alan toimijoita edellä ja skaalautumismielessä se on ihanneyhtiö. Kempowerin tuotetta pystytään massaräätälöimään ja myymään samalla teknologialla mihin tahansa maailmalle. Kasvu hidastui viime kvartaalilla myös siksi, että yhtiöltä on tulossa uusi tuote, jota kaikki odottavat. Uskon, että helmikuinen notkahdus oli vain väliaikainen. Myöskään Kempowerin ankkuriomistajalta Kempin suvulta eivät raha lopu.
Exel Composites
− Toisena pienenä yhtiönä Kempowerin lisäksi ottaisin salkkuuni teknologiayritys Exceliä. Vaikka Excelinkin kurssi on romahtanut, yhtiön komposiitilla vahvistamat tuulimyllyjen lavat ovat jatkossa kasvava juttu, koska sähkö tuotetaan kaikkialla maailmassa yhä enemmän tuulivoimalla.
Toimitusjohtajan vaihtuminen ja viime vuoden tappiollinen tulos nähdään tietysti huonoina signaaleina, mutta 6–7 miljoonan euron kulujen karsimisella yhtiö todennäköisesti saa itsensä kuntoon tänä vuonna.