Metsäsijoittaja voi valita oman palstan tai rahaston välillä. Vaakakupissa painavat kulut, tuotto ja työmäärä.
Metsä tarjoaa sijoittajalle hyvää inflaatiosuojaa. Sijoittaja voi ostaa oman metsäpalstan, mutta siihen voi sijoittaa myös rahaston kautta. Kokenut sijoittaja Veikko Karhulahti ruotii niiden eroja.
Rahaston kautta metsäsijoittamisen vahvuus on helppoudessa. Sijoittajan ei tarvitse itse huolehtia metsien hoidosta tai puiden myynnistä vaan voi keskittyä nauttimaan sijoitusten mahdollisesta tuotosta. Metsäsijoittamisessa tuotto muodostuu pääasiassa puuston kasvusta, puun myymisestä ja puun hintojen noususta ja metsäkiinteistöjen yleisestä arvonnoususta.
Metsärahastoilla on vakaa tuotto. Voit saada tasaista tuottoa metsärahastoilla; kulujen jälkeen noin 3–4 prosentin tuotto on pitkällä aikavälillä mahdollinen.
– Tosin viime vuosina metsäkiinteistöjen arvot ovat nousseet merkittävästi, mikä on heijastunut myös rahastojen arvostuksissa. Kääntöpuolena ovat korkeat kulut ja heikko likviditeetti, siksi pitää varautua sijoittamaan pitkäjänteisesti saadaksesi tuottoa, Karhulahti sanoo.
– Jos ei ole yhtään kiinnostunut metsätaloudesta eikä halua perehtyä metsän omistamiseen ja hoitamiseen, puhumattakaan metsäveroilmoituksen täyttämisestä, silloin on selkeintä sijoittaa suoraan metsärahastoon.
Valitse rahasto oikein
Metsärahaston valinnassakin kannattaa keskustella riippumattoman ammattilaisen kanssa.
– Rahastojen arvostusperiaatteet nimittäin voivat olla hyvin erilaisia: lähes samanlaisen metsämaan ja puuston arvon voi toinen rahasto laskennallisesti arvostaa 6 500 euroon hehtaarilta ja toinen taas 3 500 euroon hehtaarilta, Karhulahti tietää.
Suoran metsäomistamisen etu on säästö muun muassa hallinnointipalkkioissa, joita rahastot Karhulahden mukaan perivät 1,5–2 prosenttia rahasto-osuuden arvosta vuosittain. Myös verotuksellisia etuja on suorassa metsäomistuksessa, kuten 60 prosentin metsävähennys ja erilaisia valtion maksamia metsänhoitoon liittyviä tukia. Rahastot saattavat myös käyttää metsänkasvatusmenetelmiä, jotka eivät tuota optimaalisesti pitkällä aikavälillä.
– Kymmenen vuotta sitten suoraan ostamani metsä on antanut lähes 10 prosentin tuoton vuosittain. Puun kasvattaminen ja myynti on tuottanut vuosittain 4–5 prosenttia, mutta toinen puolisko tuotosta tulee metsäkiinteistöjen arvonnoususta, Karhulahti kertoo.
Suoraan markkinoilta metsäpalstansa ostava voi hankkia tarvittavat metsänhoitopalvelut myös paikalliselta metsänhoitoyhdistykseltä, jolloin hoitokulu jää alle 0,5 prosenttiin metsäpalstan arvosta.
– Alalle on tullut myös yksityisiä toimijoita, kuten Suomen Sijoitusmetsät Oy, jossa ammattilaiset tarjoavat erilaisia metsän hankintaan, -hoitoon ja -suunnitteluun liittyviä palveluita yksityisille metsänomistajille.