Kurssien heilunta liittyy oleellisesti sijoittamiseen. Äkkiliikkeitä ei kannata tehdä, mutta mitä tehdä rahastolle, jos hikoiluttaa pitemmän ajan?
Sijoituskohteiden näkymät, suhdannevaihtelut sekä odottamattomat tapahtumat voivat saada rahaston ala- tai ylämäkeen hetkellisesti tai pidemmäksikin ajaksi.
Tuottoprosentin muutos voi houkutella vaihtamaan rahaston toiseen, mutta osta ja unohda -strategia on usein tuottoisampi keino. Aalto-yliopiston rahoituksen laitoksen professori Elias Rantapuska vahvistaa, että rahaston vaihtamisessa on parempi pitää kynnys korkealla:
− Joka kerta kun vaihtaa, myyntivoitosta maksetaan veroa. Suurimmassa osassa rahastoista myös vaihdosta maksetaan hallinnointipalkkio. Siksi lähtökohtaisesti sitä ei kannata vaihtaa, jos rahaston on kerran katsonut kuntoon, hän sanoo.
Kurssilaskut tulisikin mieluummin nähdä mahdollisuutena pitkän aikavälin sijoituksissa ja ostaa rahasto-osuuksia lisää.
Kun sijoittamisessa on päässyt mukavaan vauhtiin, voi miettiä, sopiiko omaan sijoitusprofiiliin riskin kasvattaminen. Vaihtamalla esimerkiksi matalariskisen rahaston maltillisen riskin rahastoon voi päästä kiinni suurempiin pidemmän aikavälin tuottoihin.
Rantapuskan mukaan kannattaa miettiä myös suorien osakkeiden hankintaa osaksi sijoitusportfoliota. Varsinkin silloin, kun tietoa ja osaamista on kertynyt, voi oman näkemyksen ottaminen sijoituksiinsa alkaa kiinnostaa.
− Sijoittajan, joka haluaa sekä pitkäaikaissäästämisen hyödyt että seurata markkinaa ja tehdä sen mukaan liikkeitä, voi olla hyvä sijoittaa suurin osan varallisuudestaan muutamaan hyvin hajautettuun indeksirahastoon ja pieni osan varallisuudestaan jättää ”pelisalkkuun”, johon hankkii hyviksi katsomiaan osakkeita, hän ehdottaa.
Kertaheitolla salkkua ei kuitenkaan kannata tyhjentää hoidetuista rahastoista ja korvata suorilla osakkeilla, vaan Rantapuskan mukaan paino kannattaa suunnitella suhteessa sijoitushorisonttiin:
− Jos esimerkiksi lapselle säästetään, kaikki voisi olla osakkeissa, kun taas eläkkeen aloittamista suunnittelevan kannattaa pienentää osakepainoa ja laittaa enemmän rahastoihin, hän sanoo.