Miten talouden tulkit päätyivät aikoinaan sijoittajiksi?
Tilastokeskuksen mukaan lähes miljoonalla suomalaisella oli vuoden 2022 lopussa suoria osakesijoituksia. Se on alle viidesosa väestöstä, ja suurimmalle osalle sijoittaminen onkin kaikkea muuta kuin itsestään selvää. Tällä kertaa talouden tulkit paljastavat, kuinka päätyivät itse sijoittajiksi.
”Innostus sijoittamiseen alkoi kunnolla, kun rupesin silloisen EQ Online -välityspalvelun asiakkaaksi. Palvelua oli helppo käyttää, joten harmitti aikoinaan, kun se loppui. Asiakkaana olin tyytyväinen, mutta ymmärrän nyt, että EQ Onlinen markkinoille tulo vaikutti lopulta koko toimialaan.”
Mariia Somerla, johtava asiantuntija, Finanssiala ry
”Elettiin 1980-luvun nousukautta. Me Naisissa oli juttu sijoittamisesta. Luin ja innostui. Suomen Viestintäkehitys mainosti osakeantiaantelevisiomainoksella, joka oli kuvattu Pörssitalon linnanpihalla. Mainosslogan oli jotain tyyliin: ”Tule jakamaan lehtiä!”. Olin 11-vuotias, haaveilin toimittajan työstä ja kirjoitin matkakirjoituskoneella Karon Kuvalehti -nimistä julkaisua. Tietysti halusin sijoittaa Viestintäkehitykseen!”
Karo Hämäläinen, sijoituskirjailija
”Olen luonteeltani analyyttinen ja jonkin verran säästäväinen. Yritystalous kiinnosti, ja luin koulun jälkeen kotona Talouselämää. Esimerkiksi PMJ automecistä oli 90-luvun loppupuolella pieni juttu Talouselämässä, ja uuden ajan yritykset kiinnostivat minua silloin. Nokiaakin harkitsin sijoituksena koululaisen budjetilla, mutta erinäisistä syistä sijoitus jäi tekemättä. Nokia70-kertaisti omistajiensa varallisuuden arvon seitsemän vuoden aikana vuosituhannen vaihteeseen tultaessa.”
Henri Elo, sijoituskirjailija ja SalkunRakentaja-bloggaaja