Vuoden 2023 Nuori sijoittaja Henri Hoskonen, 24, ottaa nyt sijoituksissaan rennommin, eikä enää tavoittele taloudellista riippumattomuutta alle kolmekymppisenä. Sijoitukset painottuvat nyt mahdollisimman matalakuluisiin indeksirahastoihin.
LUT-yliopistossa Lappeenrannassa kauppatieteitä opiskelevan Henri Hoskosen sijoittajaura alkoi talvella 2019. Hän oli silloin 19-vuotias ja opiskeli viimeistä vuotta lukiossa.
– Kävin hoitamassa peruspankkiasioitani Lappeenrannassa. Pankkivirkailija kysäisi, olinko miettinyt sijoittamista, kun tililläni oli seisomassa jonkin verran ylimääräistä varallisuutta. Keskusteltuani pankkivirkailijan kanssa vartin verran päädyin sijoittamaan oman pankkini osakerahastoon joitain satasia, Hoskonen muistelee.
Hoskosen isoin ja konkreettisin virhe tapahtui heti sijoitusuran alussa: juuri ennen koronapandemiaa.
– Päätin tammi-helmikuussa 2020 sijoittaa kaikki pankissa seisovat rahavarani samalla osakesäästötilille. Sitten iski pandemia, ja parissa viikossa maaliskuussa sijoittamastani varallisuudesta oli sulanut pois puolet. Tämän jälkeen ymmärsin hajauttaa sijoituksiani eri kohteisiin: paitsi rahallisesti, myös ajallisesti. Ei kannata heittää kaikkia rahoja markkinoille yhdellä kerralla.
Pitää myös elää
Kun Hoskonen aloitti kauppatieteen opinnot yliopistossa, tähtäimessä oli taloudellinen riippumattomuus kolmekymppisenä.
– Siinä menin liian pitkälle. Tavoitteenani oli, että jokaisen kuukauden jälkeen viivan alle jäisi mahdollisimman paljon rahaa sijoitettavaksi. En pyörinyt hirveästi kavereiden kanssa, kun koin, että siitä tulee vain turhaa rahanmenoa. Havahduin siihen, että elämää on hyvä myös elää ja tehdä juttuja, joista tykkää.
Sijoitustuotoillaan Hoskonen on pystynyt kuitenkin rahoittamaan monia sellaisia asioita, joihin monet ikätoverit lainaavat rahaa vaikkapa vanhemmiltaan. Isoin investointi on ollut uusi auto, kun vanha irtisanoi yhteistyösopimuksensa. Auto on tavallinen perheauto, Opel Astra vuosimallia 2008.
– Tärkeimmät varusteet ovat ilmastointi, lohkolämmitin ja vakionopeudensäädin, joista viimeisintä ei edellisessä autossani ollut, Hoskonen naurahtaa.
Enää Hoskonen ei tavoittele taloudellista riippumattomuutta kolmekymppisenä. Tavoitteena on saada kauppatieteen maisterin paperit käteen kesään 2026 mennessä.
– Tulevaisuudessa minua kiinnostaa ammatillisessa mielessä pätevöityminen tilintarkastajaksi enemmän kuin pankkisektori tai sijoituspuoli.
Osta ja pidä
Tällä hetkellä Hoskonen sijoittaa pääsääntöisesti matalakuluisiin indeksi- ja ETF-rahastoihin, jotka hajauttavat hänen sijoituksiaan ympäri maailmaa.
– Lisäksi minulla on osakesäästötilillä suoria osakesijoituksia lähes täysin suomalaisissa pörssiyhtiöissä, ja sijoitan myös pienemmällä siivulla kryptovaluuttoihin sekä kiinteistövakuudellisiin yrityslainoihin.
Houkutteleviksi sijoituskohteiksi tällä hetkellä Hoskonen mainitsee tekoälyn ja pankkisektorin.
– Korkeat korot hyödyttävät myös pankkisektoria, mutta tekevät myös erilaisista korkotuotteista, kuten pankkien talletustileistä, houkuttelevampia, hän sanoo.
Hoskonen sanoo olevansa rento ”osta ja pidä” -tyylinen sijoittaja.
– Harrastan tosi vähän myyntiä ja sijoituskohteiden vaihtamista. En ole toistaiseksi lähtenyt yrittämään hyötymistä yksittäisistä sijoituskohteista lyhyellä aikavälillä, Hoskonen sanoo.