Sijoitussalkun hajauttaminen kannattaa nähdä vakuutuksena: siitä maksetaan silloin, kun sitä ei tarvita, mutta tarpeen tullen siitä on paljon apua.
Markkinoihin kuuluu nousun ja laskun vaihtelu. Kun markkinalla menee vahvasti, hajauttaminen voi tuntua tylsältä: silloinhan ostetaan myös tuotteita, jotka eivät tuota niin hyvin. S-Pankin päästrategi Lippo Suominen huomauttaa kuitenkin, että jos hajautusta aletaan tehdä vasta markkinan laskiessa, ollaan jo myöhässä.
Hyvin hajautettuun salkkuun hankitaan eri omaisuuslajeja, kuten osakkeita, korkosijoituksia ja kiinteistösijoituksia.
Helpoiten hajautuksen saa ostamalla valmiita yhdistelmärahastoja. Vaikka monet kokevat ne tylsiksi pankkien tuotteiksi, hajautus on niissä jo alusta alkaen valmiina, eikä siitä itse tarvitse huolehtia.
Pelkästään suorilla osakkeilla tehtävä hajautus vaatii rahaa enemmän. Suomisen mukaan kohtuullisen hyvän hajautuksen saa jo kymmenen erityyppisen osakkeen salkulla.
− Oleellista on, että osakkeiden tuotot riippuvat eri asioista, eli osakkeet ovat esimerkiksi eri toimialoilta.
− Erityisesti nousuhuuman aikana, jolloin tulee paljon kryptovaluuttoja, pieniä osakkeita ja muuta kuumaa kamaa, osa sijoittajista juoksee ns. tähtituottojen perässä. Rahat laitetaan helposti vain muutamiin, samaan suuntaan meneviin osakkeisiin, kuten teknologia-alalle. Silloinhan salkku ei ole hajautettu, vaikka olisi usean eri firman osakkeita, hän havainnollistaa.
Sijoittaminen on riskiä, josta saa korvauksen
Nousun synnyttämän hyvän olon aikana ei kaupoille kannata liikaa innostua, sillä silloin on riski ostaa juuri huipulta. Pitkällä aikavälillä ja hajautuksen avulla se korjaantuu, mutta voi kestää aikansa päästä huipulle uudestaan. Noudattamalla itselleen sopivaa säännöllistä ostorytmiä voi parhaiten varmistaa, ettei kaikkea osta huipulta, mutta ei myöskään pohjalta.
− Pitkällä tähtäimellä tämä on tuottavaa. Muulla tavallahan sijoittamista ei kannata tehdä, jos riskin haluaa pitää pienenä, Suominen sanoo.
Halukkuus riskin ottoon määritetään sijoitusstrategiassa. Isompaa riskiä sietävälle sijoittajalle riittää Suomisen mukaan hajautettu osakesalkku. Pienempää riskiä saadaan ottamalla salkkuun sekä korkoja että osakkeita, kuten yhdistelmärahastoissa.
− Helppo ja suosittu ratkaisu saada kohtuullista tuottoa kohtuullisella riskillä on pitää puolet salkusta osakkeissa ja puolet koroissa. Jos pitkällä tähtäimellä ollaan valmiita ottamaan isompaa riskiä, lisätään osakkeiden painoa, Suominen opastaa.
Toimivasti hajautettua salkkua kannattaa muuttaa harkiten
Kun hajautus on rakennettu, isompia muutoksia ei salkkuun tarvitse tehdä. Suominen kehottaa kuitenkin huomioimaan sijoitustuotteiden käyttäytymistä ja korjaamaan tilannetta, jos esimerkiksi yksittäinen osake nousee paljon verrattuna muihin.
Harkintaa kannattaa kuitenkin käyttää, sillä markkinan perässä juokseminen ei ole voittajastrategia pitkällä tähtäimellä. Suominen muistuttaakin vaarasta muuttaa sijoitussuunnitelmaa aina olosuhteiden muuttuessa.
Markkinan ennakoimattomuudesta kertoo esimerkiksi se, että olemme juuri olleet tilanteessa, jossa korkosijoitusten tuotot olivat miinuksella ja osakkeetkin laskivat, jolloin kumpikaan ei tuonut hajautushyötyä. Nythän korot ovat nousseet, eli palasimme Suomisen mukaan terveempään tilanteeseen, ja ne ovat jälleen vaihtoehto osakkeille.
− Jos globaali tilanne muuttuu yhtäkkiä ja markkina laskee, voi kymmeneksi vuodeksi tehdystä sijoitussalkusta tullakin kymmenen päivän salkku, jos sijoittaja lähtee tekemään hätäisiä liikkeitä.
− Hädissään myydään pois ja ollaan tyytyväisiä markkinan vielä laskiessa, mutta milloin sitten laittaa rahat sinne takaisin, hän sanoo.