ETF (Exchange Traded Fund) eli indeksiosuusrahasto on tullut ammattisijoittajien suosituin sijoitusmuoto alhaisten kulujen ja monipuolisen valikoiman vuoksi. ETF-rahasto sijoittaa varoja automaattisesti eri osakkeisiin seuraamansa indeksin mukaisesti.
Mitä eroja on ETF:llä ja tavallisella indeksirahastolla sijoittajan näkökulmasta, S-Pankin sijoitusjohtaja Mika Leskinen?
– Merkittävin ero on se, että ETF:lle noteerataan hinta koko pörssipäivän ajan. Rahastolla puolestaan arvo lasketaan kerran päivässä ennalta ilmoitettuun aikaan. ETF:llä voi myös käydä kauppaa koko pörssipäivän ajan, kun taas rahaston merkinnät ja lunastukset ovat tyypillisesti kerran päivässä.
– ETF:llä on kaupankäynnissä erikseen osto ja myyntihinta, kun taas rahastoa voidaan merkitä ja lunastaa samaan hintaan, sille lasketaan siis yksi arvo päivässä.
Miten tavallinen osakesijoittaja osaa päättää, kumpaan sijoittaa?
– Näillä instrumenteilla ei ole riskinäkökulmasta juurikaan eroa. Rahastoon sijoitettaessa ei tarvitse miettiä, mikä olisi päivän sisäisesti paras aika tehdä toimeksianto, koska arvo, jolla toimeksiannot toteutetaan, lasketaan kerran päivässä.
Miten osakesijoittaja voi tehdä niillä kauppaa?
– Rahastoa voi merkitä pankkien tai rahastojen jakelijoiden kautta, ETF-kaupankäynti tapahtuu osakevälittäjän kautta. Tarvitaan siis kaupankäyntisopimus.
Kuinka löytää itselleen sopivan ETF-sijoituskohteen?
– Kannattaa miettiä oma riskitaso ja se, mihin maantieteelliseen alueeseen haluaa sijoittaa. Voi myös harkita sitä, minkä kokoiset yritykset kiinnostavat tai kiinnostavatko vaikkapa arvo- vai kasvuyhtiöt. Näistä asioista kannattaa keskustella asiantuntijan kanssa, jos kokemusta on vielä vähänlaisesti.
Kuinka arvo määräytyy?
– ETF:n arvo määräytyy pörssissä niiden instrumenttien markkinahinnan mukaan, mihin ETF sijoittaa.
ETF-rahastoihin voi sijoittaa kuukausisäästämällä, mutta edellyttääkö ETF-sijoittaminen osakekurssien jatkuvaa seuraamista, jotta saa tuotot varmistettua?
– Osakekurssien seuraamisella ei ole mitään vaikutusta ETF:n tuottoon. Aktiivinen treidaus puolestaan vaatii kurssien jatkuvaa seuraamista, ja se on eri asia. En suosittele treidausta kenellekään.
Millainen riski ETF-sijoittamisessa on?
– Sijoittamiseen liittyy aina riski. ETF-sijoitus on tyypillisesti hyvin hajautettu, vähintään tietyn toimialan eri yhtiöihin, mutta usein vielä merkittävästi laajemminkin, esimerkiksi maantieteellisesti. Hajautuksella voidaan poistaa yritysriski, mutta markkinariski on aina läsnä.
Kuinka suosittuja ETF:t ovat? Jos ovat, niin miksi?
– ETF:ät ovat kasvattaneet suosiotaan viimeisen 15 vuoden aikana erityisesti Yhdysvalloissa, mutta myös muualla. Samoin kuin indeksirahastoihin tai aktiivirahastoihin on niihin sijoittaminen melko helppoa ja vaivatonta. Tyypillisesti indeksi- tai passiiviset rahastot ja ETF:t ovat aktiivisia tuotteita edullisempia, koska indeksi määrittää sijoituskohteet eikä analyysiä tehdä.