Rahavirrat vastuullisiin eli esg-rahastoihin ovat pudonneet tänä vuonna jyrkästi.
Lasku alkoi kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä ja on jatkunut tuoreimpien tietojen mukaan myös toisella neljänneksellä. Tämä ilmenee Institute of International Financen (IIF) kokoamista tilastoista. IIF on rahoitusalan globaali yhdistys, jolla on 400 jäsentä 60 maassa.
Muutosta voi selittää korkojen nousulla ja Venäjän hyökkäyksellä Ukrainaan. Ne eivät varsinaisesti yllytä sijoittajia ottamaan riskiä.
The Financial Times -lehden mukaan niukemman linjan aikoo ottaa myös maailman suurin varainhoitaja BlackRock, joka on tavannut ottaa vahvasti kantaa kestävän kehityksen puolesta. Muutos voi tarkoittaa käytännössä esimerkiksi sitä, että varainhoitaja tukee yhtiökokouksissa entistä harvemmin ilmastoon liittyviä aloitteita.
Varainhoitaja perustelee päätöstään Venäjän hyökkäyksellä Ukrainaan, minkä vuoksi lyhytaikaisia sijoituksia perinteisten polttoaineiden tuotantoon tarvitaan nyt aiempaa enemmän.
Moitteita BlackRockille
Kiinnostavaa on sekin, että BlackRock on saanut Yhdysvalloissa moitteita parilta kymmeneltä republikaanienemmistöiseltä osavaltiolta ilmastoagendansa asettamisesta sijoittaja-asiakkaidensa edun edelle, yhteistyöstä ilmastoaktivistien kanssa ja energiayhtiöiden boikotoinnista.
BlackRock on todennut, ettei ole milloinkaan asettanut päästötavoitteita yhdellekään yritykselle. Se ei myöskään koordinoi sen enempää sijoitus- kuin äänestyspäätöksiään yhtiökokouksissa minkään tahon kanssa. Energiayhtiöiden boikotoinnistakaan ei varainhoitajan mielestä voi puhua, koska se on sijoittanut satoja miljardeja asiakkaidensa varoja energiayhtiöihin.
BlackRock painottaa, että vastuullisuuteen liittyvät sijoituspäätökset perustuvat tutkimukseen. Lisäksi varainhoitaja ilmoittaa jakavansa sijoitusammattilaisten keskuudessa yleisen uskomuksen, jonka mukaan ilmaston lämpeneminen on sijoittajille sekä riski että mahdollisuus.