Moni vanhempi miettii varojen sijoittamista lapsen tilille. Mikä säästö- tai sijoitusmuoto toimi parhaiten?
Nordnet Suomen maajohtaja Suvi Tuppurainen suosittaa rahastosäästämistä.
– Lapselle säästetään yleensä pienempiä summia säännöllisesti, jolloin rahastosäästäminen on hyvä muoto.
Jos sitten päätyy sijoittamaan lapselle rahastoihin, niin mitä rahastoja kannattaa poimia lapsen sijoitussalkkuun?
– Suosittelen matalakuluisia osakerahastoja, pääasiassa indeksirahastoja. Pienen summan voi sijoittaa myös aktiivisesti hoidettuun rahastoon ikään kuin mausteeksi, jos haluaa tehdä sijoituksia johonkin tiettyyn toimialaan tai teemaan.
Miten sijoituksia kannattaa hajauttaa?
– Rahastoillahan hajautus onnistuu helposti, mutta indeksirahastojen kohdalla huolehtisin siitä, ettei valitse esimerkiksi vain Helsingin pörssin indeksiä seuraavaa rahastoa. Suomi kattaa koko maailman osakemarkkinoista vain alle yhden prosentin.
Miten sijoitussuunnitelmaa kannattaa muuttaa lapsen kasvaessa?
– Harvemmin alaikäisen kohdalla kannattaa vielä ajatella siirtymistä suoriin osakkeisiin, ellei sijoitettavaa varallisuutta tule enemmän.
– Sen muutoksen tekisin, että jossain vaiheessa ottaisin nuoren itse mukaan seuraamaan sijoituksia ja antaisin hänen olla mukana seuraamassa, mihin varat sijoitetaan. Siinä sivussa nuori oppii hallinnoimaan salkkuaan, kun hän sen 18-vuotiaana saa itselleen käsiin.
Oletko itse sijoittanut lapselle?
– Kyllä olen, sekä osakkeisiin ja ETF:iin, arvo-osuustilille että rahastoihin. Säästän nykyään pojalleni säännöllisesti kuukausittain rahastoihin, mutta olen avannut myös erillisen osakesäästötilin.
Mitä muuta tulee ottaa huomioon lapselle sijoittamisessa?
– Verovapaan lahjan arvo on kolmessa vuodessa 4 999 euroa (alle 5 000 eur). Verovapaasti voi siis säästää lapselle noin 138 euroa kuukaudessa, ja tämän summan voivat lahjoittaa vaikkapa molemmat vanhemmat erikseen tai isovanhemmat eli jokainen lahjoittaja voi säästää lapselle tuon summan.
Huomaa tämä!
Digi- ja väestötietovirasto DVV valvoo lapsen omaisuuden käyttöä, ja kun omaisuus ylittää 20 000 euroa, pitäisi lapsi merkitä DVV:n alaikäisten rekisteriin.
Omaisuusluetteloon ilmoitetaan omaisuuden arvo siltä päivältä, kun 20 000 euroa on ylittynyt rahastoissa ja osakkeissa ko. päivän arvon mukaan.
Kun sijoitukset ovat lapsen nimissä, niitä saa käyttää vain lapsen kuluihin (ei elatuskuluihin). Vanhemmat vastaavat lähtökohtaisesti lapsensa elatuksesta ja henkilökohtaisista tarpeista, kuten asumisesta, vaatetuksesta, ruoasta, koulutuksesta ja tavanomaisista harrastusmenoista. Tositteet tulee säilyttää ja tehdä vuosittain selvitys DVV:lle.