Nuori osakesäästäjä sai kipinän sijoittamiseen seuraamalla some-kanavia. Sijoitustietoa löytyi netistä. Kannustusta tuli kavereilta, jotka sijoittavat.
23-vuotias tuotantotaloutta opiskeleva Arttu Pyykönen kertoo olleensa taloudesta kiinnostunut jo pienestä pitäen.
– Olen ihan tavallisesta keskiluokkaisesta perheestä. Vanhempani eivät sijoittaneet, mutta minulla oli muutama kaveri, jotka sijoittivat. Suurin innostus sijoittamista kohtaan löytyi kuitenkin somesta.
Arttu ahmi “personal finance” sisältöjä. Erityisesti kolahtivat Graham Stephenin videot.
– Hän on paljon tienaava ultranuuka ihminen, joka säästi käytännössä kaikki tulonsa. Oli mielenkiintoista, että joku teki niin.
– Samalla tutustuin firettämiseen (FIRE= financial independence retire early) ja ymmärsin sijoittamisen keinoksi mahdollistaa asioita tulevaisuudessa.
– Itselläni suurin syy sijoittamiseen on se, että tulevaisuudessa on vapautta ja mahdollisuuksia tehdä haluamiaan valintoja.
Hän ei silti pidä itseään varsinaisesti firettäjänä.
– Töitä pitää varmasti tehdä, mutta työpaikkaa ei välttämättä tarvitse valita suurimman palkan perusteella. Suurin vapaus olisi se, ettei tarvitsisi kantaa huolta rahasta. Haluan ehdottomasti matkustella ja nähdä maailmaa. Oman yrityksen perustaminen on myös yksi haaveistani.
Aloittamisen haasteet
Kipinän sytyttyä oli aika hankkia tietoa.
– Ehdottomasti suurin tietolähteeni oli netistä löydetyt blogit ja artikkelit. Kuten monissa muissakin asioissa niin aloittaminen ei ollut ihan helppoa. Ensin ongelmana oli olennaisen tiedon valitseminen kaikesta tietotulvasta. Siinä tarvittiin myös hieman medialukutaitoa ja ymmärrystä siitä, ettäyrittääkö joku vain myydä jotain.
Hän neuvoo aloittavaa sijoittajaa lukemaan jonkun sijoituskirjan.
– Niistä saa helpommin kokonaiskäsityksen aiheesta ja termit tulevat tutuiksi. Lisää tietoa voi sitten googlata.
– Sitten kun oli onnistunut keräämään tietoa aiheesta tajusinkuinka vähän lopulta tiedän. Siitä syntyi pieni ahdistus, mutta lopulta kuuntelin netissä olevia neuvoja ja päätin vain aloittaa.
Arttu sijoitti ensimmäiset eurot rahastoihin viisi vuotta sitten.
– Kriteerinä oli kaikista isoin vuosituotto. Enemmän asiaa tutkittuani huomasin, ettei kaikkein tärkeintäolekaan edellisen vuoden tuotto ja lisäksi kulut niissä olivat tosi korkeat. Myin ne sitten pois.
– Ensimmäinen sijoituskohteeni ei siis ollut se paras mahdollinen, mutta sillä ei ollut merkitystä. Olin päässyt alkuun ja sen jälkeen jatkaminen oli helppoa.
“Tykkään siitä, että sijoittaminen on tylsää”
Tilalle tulivat indeksirahastot.
– Olen nyt pääsääntöinen indeksisijoittaja, joka tykkää maustaa sijoituksia vastuullisilla laatuyhtiöillä. Jonkin verran haen myös riskiä kryptomarkkinoilta. Siellä olen sijoittanut isoimpiin valuuttoihin ja pyrkinyt myös kokeilemaan erilaisia web3 ratkaisuja.
Sijoittamisen aloitettuaan hän seurasi kursseja tiuhaan.
– Kun näin jonkun laskevan niin mietin, että olenko tehnyt jotain väärin. Nousujen kohdalla taas taputin itseäni selkään.
– Nykyään pyrin siihen, että oma sijoittaminen on pääsääntöisesti tylsää. Silloin tulee tehtyä mahdollisimman vähän virheitä.
– Ja koska sijoitushorisonttini on pitkä, niin yksittäiset kuukaudet, saati päivät eivät ole kovin merkityksellisiä. Luotan siihen, että pitkässä juoksussa osakkeet jatkavat nousuaan. Pysyttelen sijoitussuunnitelmassani.
Arttu neuvoo aloittamaan sijoittamisen pienillä summilla.
– Alun epäonnistumisia saattaa tulla ja pienillä summilla ne eivät niin harmita. Samalla näkee miten reagoi niihin. Kannattaa myös tehdä heti sijoitussuunnitelma.
Ei kannata hätiköidä
Koronapandemia ja Ukrainan sota eivät juuri muuttaneet Artun sijoitusstrategiaa.
– Ei kannata lähteä hätiköimään, vaikka tulee huonoja uutisia.
Ajalliseen hajauttamiseen hän kuitenkin kiinnittää nyt enemmän huomiota.
– Sijoitin koronakeväänä opintolainan tultua isomman summan kerralla kuten olin ennenkin tehnyt. Sitten tuli koronadroppi. Jälkikäteen mietin, että olisi pitänyt ajallisesti hajauttaa niin olisin voinut tehdä oikein hyviä kauppoja.
Opiskelijan epäsäännöllisistä tuloista kaikki ylimääräinen meni aiemmin heti sijoituksiin.
– Nyt sijoitan pikkuhiljaa katsoen minkälainen tilanne on. Sijoituskohteet ovat kuitenkin pysyneet samoina.
Miten opiskelijan rahat riittävät?
Artun mukaan kaikki lähtee siitä, että tuntee oman taloutensa ja tekee budjetin.
– Asun tyttöystäväni kanssa ja meillä on kaikki tulot ja menot ylhäällä eli tiedetään missä mennään. Eikä ole sellainen tunne, että olisin joutunut sijoittamisen vuoksi tinkimään jostain.
– Monissa arkisissa asioissa voi säästää yllättävän paljon. Esimerkiksi suunnittelemalla ruokaostokset etukäteen. Sitten voi välillä nauttia elämästä ja käydä vaikka ravintolassa syömässä.
– Voihan sitä ajatella sijoittamista myös harrastuksena, johon kuluu rahaa, mutta harvalla harrastuksella voi myös tienata.
Opintolainaa käytetään myös arjen kuluihin, vaikka osa siitä meneekin sijoituksiin.
– Tavoitteena on valmistua ajallaan ja saada siihen opintolainahyvitys. Kesätöiden palkka on myös tärkeä tulonlähde.
Valmistumisen jälkeen on tarkoitus jatkaa samalla linjalla.
– Olen ihan tyytyväinen nykyiseen elintasoon eli sitten kun palkka nousee pyrin pitämään menot suunnilleen samanlaisina. Näin sijoittamiseen jää suurempi summa.
Nuorten Osakesäästäjien aktiivi
Nuorten Osakesäästäjien toiminta lähti vuoden alussa jälleen vauhtiin koronarajoituksien poistuttua. Arttu toimii NOSin mediavastaavana.
– Tarkoituksena on luoda nuorille hyvin matalan kynnyksen yhteisö, joka tarjoaa tapahtumia ja tietoa kaikille säästämisestä ja sijoittamisesta kiinnostuneille lähtökohdista riippumatta.
– On mahtavaa olla mukana tässä. Some oli itselleni suuri tekijä sijoittamisen aloittamisessa. Haluan panostaa sisältöön, joka toivottavasti motivoi nuoria, jotka ovat samassa tilanteessa kuin minä muutama vuosi sitten.
NOS on jo ehtinyt tänä vuonna järjestää erilaisia tapahtumia aina excursioista, brunsseihin ja piknikeihin.
Artun vinkit
– Sijoittaminen sopii kaikille ja kannattaa aloittaa nuorena
– Hanki tietoa kirjoista ja netistä
– Tee budjetti menoista ja tuloista, niin näet kuinka paljon voit realistisesti sijoittaa
– Tee sijoitussuunnitelma
– Aloita heti, mutta pienillä summilla niin mahdolliset tappiot eivät harmita
Tule mukaan NOSin toimintaan
Verkosto nuorille sijoittajille ja sijoittamisesta kiinnostuneille. Verkoston tavoitteena on innostaa ja opastaa nuoria sijoittamaan ja säästämään fiksusti sekä edistää nuorten edunvalvontaa. Lue lisää