Tässä Viisaan Rahan juttusarjassa paneudumme arkistojen aarteisiin ja selaamme esiin muistoja vuosien takaa.
− Olen aina sanonut, että sijoitusvihjeistä on eniten hyötyä, kun ne ottaa viihteenä, kirjoitti Jarmo Leppiniemi kolumnissaan Viisaassa Rahassa 7/2014.
Hän viittasi lausahduksella Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharjun kirjoituksiin, joissa tämä kritisoi sittemmin konkurssiin menneen Talvivaaran toimitusjohtajan sanomisia, sekä näistä kirjoituksista eri puolille mediaa tehtyihin uutisiin.
Oksaharju oli kritisoinut Talvivaaran toimitusjohtaja Pekka Perää, joka oli Helsingin Sanomien haastattelussa sanonut, ettei yhtiöllä ole markkinariskiä, koska tuotteet myydään varmasti maailmanmarkkinoilla. Perä oli sanonut myös nikkelin hintaan liittyvän riskin poistuneen.
Leppiniemi huomautti kolumnissaan, että vaikka Oksaharju väitti Perän lausahduksen olevan tulkittavissa harhaanjohtavaksi tiedoksi, yksikään lukija tuskin ajatteli sen perusteella raaka-aineen hinnan saavuttaneen pysyvän tason.
− Lukija ymmärsi, että korpivaellusta taivaltava yritysjohtaja näki valonpilkahduksen ja sanoi sen ääneen, Leppiniemi kirjoitti.
− Tuollaisiin hyökkäyksiin liittyy suuri vaara, että sääntelijä ja markkinavalvoja ryhtyvät poistamaan epäkohtaa, jota ei ole. Osakeantiesitteet on jo pilattu ylisääntelyllä: ne sisältävät niin paljon jaarittelua, tyhjiä standardilauseita, standardirajoituksia jne., että harva niitä enää lukee. Tilinpäätöksiin ja osavuosikatsauksiin on alkanut hiipiä sama ongelma. Jos vielä yritysjohtajien suut suljetaan, sekin henkireikä menetetään: ollaan valmiit palaamaan kasinotalouteen.
Kannatan suurta sananvapautta niin yritysmaailman kuin kirjoittajamaailmankin akuille ja touhoille.
Leppiniemi kertoi, ettei kannata sijoitusstrategienkaan suun sulkemista. Hän kuitenkin huomautti myös, että monelle sijoittajalle asiantuntijan varoitukset ovat toimitusjohtajan lausuntoja tärkeämpi päätöskriteeri.
− En usko, että yksikään suuri tai pieni sijoittaja luulee ostavansa turvallisia perusosakkeita Talvivaaraa tankatessaan – en usko näin ajateltavan edes veroeurojamme sijoittavassa Solidiumissa. Silloin keinotellaan: tiedetään, että osake voi hyvinkin menettää arvonsa kokonaan, mutta voi sen arvo moninkertaistuakin, jos usko edes tilapäisesti palaa, Leppiniemi kirjoitti.
− Varmuuden vuoksi totean, että itselleni Talvivaaran taloudelliset ja ympäristöriskit ovat niin suuret, etten yhtiön osakkeita ostaisi. Silti kannatan suurta sananvapautta niin yritysmaailman kuin kirjoittajamaailmankin akuille ja touhoille. Sijoittava yleisö muodostuu järki-ihmisistä. Oikeita ongelmia on niin paljon, ettei lisää tarvitse ryhtyä keinotekoisesti tuottamaan.